Káosz a nagyfaluban

2022.05.11. 12:06

Karácsony a pesti rakpart lezárásával megint óriási dugókat okoz a fővárosban

A budapesti főpolgármester tovább akadályozza az autósközlekedést. Ennek egyik emblematikus állomása a pesti alsó rakpart felújítása, amelyet 2023-tól csupán a gyalogosok használhatnak majd a tervek szerint.

Karácsony Gergely főpolgármester projektjeit továbbra is az átgondolatlanság jellemzi, amelyet jól mutatnak a rakparttal kapcsolatos tervei: 2023-tól elzárná az autósok elől a pesti alsó rakpart Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakaszát – írja az Origo.

– Átgondolatlan és szakmailag helytelen Karácsony Gergely azon terve, hogy a pesti alsó rakpartot lezárja az autósok elől

– nyilatkozta a Metropolnak a lezárásról Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub (MAK) Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának elnöke. A szakember úgy véli, hogy a belvárosba kényszerített forgalom csak további, állandósult dugókat és nagyobb mértékű környezetszennyezést fog eredményezni.

A MAK tisztségviselője arról is beszélt, hogy egyetértenek a város zöldítésével, de tiltakoznak a városháza „visszaadjuk a Duna-partot a budapestieknek" retorikája ellen. Ehelyett társadalmi vitára, egyeztetésre lenne szükség. Kovács Kázmér felidézte, hogy az Autóklubot meglepetésként érte a főpolgármester bejelentése a rakpart várható lezárásáról. Karácsony ezt saját bevallása szerint direkt a választási kampány utáni időszakra tolta el, ugyanis tudta, hogy a döntés népszerűtlen lehet.

Kovács Kázmér szerint a lezárás abból a szempontból is kontraproduktív, hogy az autósok számára valamilyen alternatív megoldást kellene felvázolni az észak-déli közlekedésre, ennek hiányában ugyanis pont a fővárosi vezetés másik célja, a belváros tehermentesítése esik kútba. A rakpart lezárása ugyanis ide tereli a forgalmat.

Mindez lényegében újabb hadüzenet az autósoknak, akiket hatalomra kerülése óta büntet a főpolgármester. Ennek első állomása volt az előzetes bejelentés nélkül létrehozott körúti biciklisávok, amelyek jelentősen lassították a belvárosi forgalmat. Majd az átgondolatlanság miatt egyszerre indított csomópont-felújítások is komoly zavarokat okoztak: lényegében egyszerre kezdték meg a Blaha Lujza tér, a Lánchíd, Clark Ádám tér és a pesti alsó rakpart renoválási munkáit is, amelyek sosem látott dugókhoz vezettek.

Borítókép: A pesti alsó rakpart a felújítás után az Országház előtt 2022. április 11-én / MTI / Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában