Koronavírus

2022.02.24. 07:10

Megszűntek a jogi korlátozások Angliában

A kormány ezzel egy időben életbe lépett új stratégiája szerint meg kell tanulni együtt élni a vírussal úgy, hogy ez ne járjon az egyéni szabadságjogok korlátozásával.

Megszűnt csütörtöktől Angliában a koronavírus-járványhoz kötődő összes jogi hatályú előírás. A kormány ezzel egy időben életbe lépett új stratégiája szerint meg kell tanulni együtt élni a vírussal úgy, hogy ez ne járjon az egyéni szabadságjogok korlátozásával.

Ennek jegyében megszűnt az az előírás is, amely elkülönítésre kötelezte azokat, akiknek koronavírus-szűrési lelete pozitív lett.

 

Megszűnt emellett a gyakorlatszerű kontaktkutatás is, és azoknak sem kell a továbbiakban elkülönítésbe vonulniuk, akik koronavírus-fertőzöttekkel kerültek közeli kapcsolatba és nincsenek teljes körűen beoltva a koronavírus ellen.

 

Jogilag nem kötelező erővel, ajánlás formájában a brit kormány április 1-jéig még azt javasolja a koronavírus-fertőzötteknek, hogy maradjanak otthon.

 

Csütörtöktől nem kötelező, bár továbbra is erősen ajánlott a maszkviselés a londoni tömegközlekedési eszközökön.

 

Az Egyesült Királyság többi országában – Skóciában, Walesben és Észak-Írországban – fokozatosabb ütemben, de szintén megszüntetik a jogi korlátozásokat a következő hetekben.

 

Az angliai járványügyi korlátozásokat csaknem két évvel az első országos zárlat elrendelése után oldották fel.

 

Boris Johnson miniszterelnök 2020. március 23-án jelentette be, hogy másnaptól a lakosság csak néhány nyomós indokkal, elsősorban az alapvető szükségleti cikkek, főleg élelmiszerek és gyógyszerek beszerzése, illetve orvosi ellátás igénybe vétele céljából léphet az utcára.

 

A nem alapvető fontosságú cikkeket árusító üzleteknek azonnali hatállyal be kellett zárniuk, és kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember a szabadban sem tartózkodhatott együtt.

 

A hetekig tartó, és utána többször is újból bevezetett zárlatok szabadesésszerű zuhanást okoztak a brit gazdaság teljesítményében: 2020 második negyedévében 19,4 százalékkal, a 2020-as év egészében átlagosan 9,4 százalékkal esett reálértéken a brit hazai össztermék (GDP).

 

A 2020 második negyedévében és a 2020-as év egészében mért GDP-zuhanás egyaránt példátlan volt a modern brit gazdaságtörténetben.

 

A brit GDP-érték 2020-ban a 2013-as szintre zuhant vissza, vagyis a koronavírus-járvány sokkja egyetlen év alatt hétévi növekedést emésztett fel.

 

Boris Johnson a korlátozások teljes feloldását bejelentő alsóházi felszólalásában közölte: ezt az árat a továbbiakban nem kell megfizetni, mivel a lakosságnak a brit történelem legnagyobb kiterjedésű oltási programja nyújt védelmet, és egyébként sem kell törvényekkel kötelezni az embereket arra, hogy legyenek tekintettel másokra.

 

A 2020 decemberében indult brit oltási kampányban eddig összesen csaknem 140 milliót adtak be a koronavírus elleni vakcinák első, második és harmadik dózisából, és a felnőtt brit lakosság több mint kétharmada – 38 millió ember – mindhárom oltási adagot megkapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában