90 tonnányi hadianyag

2022.01.22. 16:31

Megérkezett az amerikai fegyverszállítmány Ukrajnába

Megérkezett szombatra virradóan Ukrajnába a nemrég megígért, 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag – közölte a kijevi amerikai nagykövetség.

Joe Biden elnök indítványára a washingtoni kongresszus még decemberben hagyta jóvá a fegyversegélyt Ukrajnának az orosz katonai fenyegetésre hivatkozva. Az első szállítmánnyal – amely „fegyvereket és lőszert tartalmaz a frontvonalon harcoló katonáknak” – az éjjel szállt le egy amerikai repülőgép Kijevben – írta a nagykövetség Twitter-fiókjában.

Oroszország a közelmúltban többször is felszólította Ukrajnát, hogy ne fegyverkezzen tovább, mert az csak növeli a katonai feszültséget, és felbátoríthatja arra, hogy katonai erővel próbálja visszaszerezni a szakadár oroszbarát keleti régiókat – írta a dpa hírügynökség.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta:

Ukrajnában az ilyen segítségnyújtást úgy tekintik, mint korlátozás nélküli felhatalmazást a Donyec-medencei katonai művelet végrehajtására. 

Felszólította a nyugati országokat, hogy állítsák le „agresszív oroszellenes információs kampányukat”, ne járuljanak hozzá Ukrajna „militarizálásához” és ne „húzzák be” a NATO-ba az Oroszországgal szomszédos államot.

Úgy vélekedett, hogy inkább az ukrajnai válság rendezéséről szóló minszki megállapodások és egyéb nemzetközi kötelezettségei végrehajtására kellene ösztönözniük a „kijevi rezsimet”.

Pénteken Genfben tárgyalt Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a kialakult feszültségről, mindketten hasznosnak ítélték találkozójukat, és megállapodtak a megbeszélések folytatásában.

Borítóképünk illusztráció. (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában