Károk is vannak

2022.01.30. 10:39

Másodfokú riasztást adott ki az erős szél miatt a meteorológiai szolgálat

A riasztás Komárom-Esztergom és Nógrád megyére, Budapestre és Pest megye nagy részére, valamint Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér és Heves megye több járására, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megye egy részére terjed ki.

Több megyére és a fővárosra másodfokú riasztást adott ki az erős szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap.  

A meteorológiai szolgálat honlapja szerint a másodfokú riasztás Komárom-Esztergom és Nógrád megyére, Budapestre és Pest megye nagy részére, valamint Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér és Heves megye több járására, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megye egy részére terjed ki.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: vasárnap országszerte lehet viharos szélre számítani, a lökések sebessége akár az óránkénti 100 kilométert is meghaladhatja. Az ilyen erejű szél faágakat törhet le, fákat dönthet ki, megbonthatja az épületek tetejét.

Hozzátették, hogy a házak környékéről érdemes összegyűjteni és fedett helyre vinni azokat a tárgyakat, amelyeket a szél felkaphat. Az erős szélben kidőlő fák elszakíthatják az elektromos vezetékeket. Aki ilyet lát, a 112-es segélyhívó számot kell hívnia.

Mukics Dániel az OKF szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy országszerte 60 helyszínre riasztották a tűzoltókat a károk miatt, ebből 34 volt budapesti. Győr-Moson-Sopron megye két településén, Ikrényben és Mosonszentmiklóson templomtornyot rongált meg a szél, míg Budapest I. kerületében egy fa az úttestre, a XXI. kerületben személyautóra dőlt. Ugyanitt egy társasház tetejét bontották meg az erős lökések, a XXIII. kerületben pedig villanyoszlopot döntöttek ki.

Borítókép: illusztráció/Tűzoltók lakóépületre dőlt fa eltávolításán dolgoznak Dunakeszin 2020. augusztus 30-án, az előző esti hatalmas vihar után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában