Jemeni polgárháború

2022.01.17. 13:42

Dróntámadás érhette Abu-Dzabit

Valószínűleg drónok okozta robbanás történt, majd ezt követően tűz keletkezett hétfőn az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban, legkevesebb három ember meghalt, hat megsebesült – közölte a helyi rendőrség.

Három üzemanyagszállító teherautó robbant fel a fővárosi repülőtér közelében, egy olajvállalat raktárainál pedig tűz ütött ki a légikikötő egyik építkezésén. A támadás elkövetőiként a jemeni húszi lázadók jelentkeztek.

A húszi lázadók mozgalma, amely a szaúdi vezetésű koalíció ellen harcol, gyakran indít határokon átnyúló rakéta- és dróntámadásokat Szaúd-Arábia ellen. Az Egyesült Arab Emírségek ellen azonban eddig kevés ilyen támadást hajtottak végre.

A rendőrség tájékoztatása szerint három tartálykocsi robbant fel Muszafah iparnegyed területén, az ADNOC olajvállalat raktárainak közelében.

Az első vizsgálatok mindkét helyszínen egy kisrepülőgép darabjait találták, amely valószínűleg drón lehetett, és amely a robbanást és a tüzet okozhatta

– számoltak be a hatóságok az állami hírügynökségnek, a WAM-nak.

A húszik katonai szóvivője azt közölte, hogy a felkelőcsoport katonai műveletet indított „mélyen az Egyesült Arab Emírségekben", és a következő órákban részletekkel szolgálnak a támadásról.

Az Egyesült Arab Emírségek 2019-ben nagyrészt csökkentette katonai jelenlétét Jemenben a katonai patthelyzet és az Iránnal szembeni fokozódó regionális feszültségek közepette, de az általa felfegyverzett és kiképzett jemeni erők révén továbbra részese a konfliktusnak.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező, síita húszik és a rijádi emigrációban élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű arab koalíció 2015 óta támogat.

Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok többször vádolta meg Iránt azzal, hogy fegyverekkel is segíti a húszikat, ezeket az állításokat azonban Teherán tagadja, és ragaszkodik ahhoz, hogy csak „elvi támogatást” nyújt a lázadóknak.

Az ENSZ szerint a jemeni polgárháborúban eddig 377 ezren haltak meg, közülük mintegy 227 ezren a konfliktus közvetett következményei – az ivóvíz hiánya, az éhezés és a betegségek – miatt. Az ország több mint 30 millió lakosának mintegy 80 százaléka függ a humanitárius segélyektől.

Borítóképünkön Abu-Dzabi. (Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában