Hatalmas elismerés

2022.01.21. 13:29

A Szuverén Máltai Lovagrend kitüntette Azbej Tristant

A Pro Merito Melitensi kitüntetés olyan érdemek elismerésére szolgál, amelyek segítik a rend több mint 900 éve változatlan küldetésének megvalósítását.

A Szuverén Máltai Lovagrend a Pro Merito Melitensi kitüntetés parancsnoki keresztjét adta Azbej Tristannak, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkárának – közölte a rend budapesti nagykövetsége pénteken. Az elismerést Ugron Imre, a Szuverén Máltai Lovagrend budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövete csütörtökön adta át az államtitkárnak.

A Pro Merito Melitensi kitüntetés olyan érdemek elismerésére szolgál, amelyek segítik a rend több mint 900 éve változatlan küldetésének megvalósítását, a hit védelmét és a betegek, elesettek támogatását

– fogalmazott Ugron Imre.

A nagykövet elmondta, a lovagrend évek óta együtt dolgozik a Hungary Helps programmal, egyebek mellett a közel-keleti keresztények érdekében. Közös munkáik közül kiemelte egy elpusztított kórház újjáépítését Irakban, a ninivei térségben, illetve a Libanonban, a bejrúti kikötői robbanás miatt romba dőlt keresztény negyed lakóinak támogatását az újjáépítésben és az élet újrakezdésében.

Hozzátette, a Máltai Lovagrend a világ 120 országában nyújt segítséget önállóan vagy kormányokkal és más szervezetekkel együttműködve.

Azbej Tristan személyesen is sokat tett azért, hogy a lovagrend és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárság között 2019-ben megkötött együttműködési megállapodás sikeres legyen, és a magyar kormány támogatásával helyben tudjanak segítséget nyújtani a rászorulóknak. Azbej Tristan a kitüntetés átvétele után elmondta, különös értéke van annak, hogy egy olyan szervezettől kapja az elismerést, amelynek több mint 900 éves tapasztalata van az elesettek támogatásában és amely az 5 éves Hungary Helps program harcostársa.

Hozzátette, az együtt végzett munka során megtapasztalhatta azt, hogy nemcsak adnak, hanem a magyar emberek jóvoltából kapnak is élő példát az erős hitre, amelyre Európának most nagy szüksége van.

Az eseményen jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, miniszterelnöki biztos, Marwan Sehnaoui, a Libanoni Máltai Lovagok Szövetségének elnöke, Szabadhegy Kristóf, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének elnöke és Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke.

Borítókép: Facebook / @maltai.szeretetszolgalat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában