Járvány

2021.12.23. 17:04

Újabb 46 omikronos esetet azonosítottak

Hazánkban így összesen 61 főre nőtt az igazoltan omikron variánssal fertőzött személyek száma. Közben egy új kutatás szerint az omikron variáns sokkal kisebb eséllyel okoz súlyos betegséget, mint a koronavírus korábbi típusai.

További 46 omikronos esetet azonosítottak a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborjában – közölte a koronavirus.gov-hu. 

Hazánkban így összesen 61 főre nőtt az igazoltan omikron variánssal fertőzött személyek száma. 

Továbbra is az oltás felvételére kérik az oltatlanokat és a megerősítő oltás felvételére a korábban oltottakat.

Az omikron vírusvariáns már több európai országban erősen terjed, és ragályosabb az eddigi variánsoknál, ugyanakkor a fertőzés súlyosságának megítéléséről eltérő információk terjednek, mert még nincs kellő számú klinikai tapasztalat.

Egy friss kutatás szerint azonban sokkal kisebb eséllyel okoz súlyos megbetegedést a koronavírus omikron variánsa, mint a korábbi vírusváltozatok - áll a brit kormány egészségügyi biztonsági hivatala (UK Health Security Agency, UKHSA) által elvégzett nagyszabású vizsgálatsorozat csütörtökön ismertetett eredménybeszámolójában.

Az UKHSA kimutatása szerint az omikron vírusvariánssal megfertőződött emberek 31-45 százalékkal kisebb eséllyel jutnak olyan állapotba, hogy szükségessé váljon a kórházak sürgősségi osztályainak felkeresése, és 50-70 százalékkal kisebb a kockázata omikron-fertőződés esetén az olyan súlyosságú megbetegedés kialakulásának, amely miatt a páciensek ténylegesen kórházi kezelésre szorulnak.

Jenny Harries, az UKHSA vezérigazgatója csütörtöki nyilatkozatában hangsúlyozta: a vizsgálati eredmény biztató korai jelzés arra, hogy az omikron vírusváltozattal fertőződötteket kisebb eséllyel fenyegeti a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedés kockázata.

Továbbra is kérik az oltatlanokat az első oltás mielőbbi felvételére és a korábban oltottakat a megerősítő felvételére, mert minden variánssal szemben jóval nagyobb a védelem az oltással, mint anélkül. A kiemelt kórházi oltópontokon az ünnepek alatt is van lehetőség akár első, akár megerősítő oltásra előzetes időpontfoglalással. Januárban pedig több oltási akció is lesz a kórházi oltópontokon és a járási székhelyek szakrendelőiben, amikor ismét előzetes időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval lehet majd kérni az oltást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában