Elveszett otthonok

2021.12.31. 21:14

Már ötszáz ház leégett a Colorado államban pusztító tűzvészben

A kormányzó valóságos újévi csodának nevezte, hogy a katasztrófában senki sem halt meg.

Tűzvész miatt mintegy 30 ezer embernek el kellett hagynia otthonát csütörtökön az egyesült államokbeli Colorado államban - közölték a helyi hatóságok, mintegy 500 ház lett a lángok martaléka. 

A szél hatására több kisebb tűz egyesült egy naggyá az Egyesült Államok nyugati részén elterülő államban, és emiatt elővigyázatosságból két kisváros - Louisville és Superior - csaknem minden lakóját evakuálni kellett - jelentette be Boulder megye seriffjének hivatala.

Jared Polis coloradói kormányzó, aki rendkívüli állapotot hirdetett ki a tagállam katasztrófa sújtotta részén, valóságos újévi csodának nevezte, hogy a katasztrófában senki sem halt meg. Hozzátette, hogy beszélt Joe Biden elnökkel, aki gyors pénzügyi segítséget ígért a károsultaknak.

A hatóságok szerint péntek estére elállt a szél, és közeledik a hóesés, így a tűz várhatóan nem jelent további veszélyt.

A hatóságok szerint mintegy 500 ház már leégett, további ötszáz épületről feltételezik, hogy a lángok martaléka lett. Hat ember sérült meg csütörtökön.

Boulder megye seriffje, Joe Pelle a kormányzóval tartott sajtótájékoztatón megerősítette, hogy nem történt haláleset, és senki nem tűnt el. A tűz péntek délelőttig 24 négyzetkilométernyi területen pusztított, de a jelek szerint sikerült lokalizálni.

A dpa német hírügynökség megjegyezte, hogy Coloradóban télen szokatlan az ilyen súlyosságú tűzvész, de magyarázza ezt a rendkívül nagy szárazság. Boulder megyében a nyár közepe óta nem hullott le jelentősebb mennyiségű csapadék. A kezdeti, kisebb tüzeket leszakadó vezetékek és kábelek okozhatták a száraz növényzetben, bár a tűz okát hivatalosan még nem állapították meg - közölték helyi vezetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában