Ország-világ

2021.11.16. 20:45

Négy kérdés szerepel a gyermekvédelmi népszavazáson

Öt helyett négy kérdés szerepelhet majd a gyermekvédelmi népszavazáson – értesült a Magyar Nemzet. A döntés mögött az áll, hogy a kormány nem akarja megvárni az Alkotmánybíróság döntését egy, a Kúria által el nem fogadott kérdéssel kapcsolatban.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nem öt, hanem csak négy kérdés szerepelhet a jövő áprilisi gyermekvédelmi népszavazás kérdőívén – értesült a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint a nagyobbik kormánypárt az ötödik kérdést kiveszi, így a kiskorú gyermekek számára nemátalakító kezelésekre vonatkozó felvetés kimarad a népszavazásból.

Ismert, az Országgyűlés november elején 134 igen és 49 nem szavazattal elfogadta Volner János volt jobbikos, ma független képviselő javaslatát, mely szerint a jövő évi országgyűlési választással egy időben tartaná a Fidesz gyermekvédelmi népszavazását. A tervezet értelmében szabadon tartható népszavazás és országos választás egymástól kevesebb mint 41 nap különbséggel, tehát akár egy napon is.

Mindez azt jelenti, hogy a 2022-es országgyűlési választással együtt rendezhetik meg a kormány gyermekek védelmében kezdeményezett népszavazását is. Emlékezetes, a kormány nyáron öt kérdésben tervezett gyermekvédelmi népszavazást. Noha a Nemzeti Választási Bizottság átengedte a kérdéseket, hat kérelem is érkezett a Kúriához, hogy a testület semmisítse meg őket. A kérelmezők közül egyébként egyedül a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot nevesítették.

A Kúria októberben úgy döntött, hogy megtagadja az egyik kérdés hitelesítését. A kormány az Alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért, megítélésük szerint ugyanis a Kúria végzése sérti az alaptörvényben foglalt tisztességes eljáráshoz való jogot.

A többi kérdést azonban a Kúria jóváhagyta, ezért négy kérdésben mindenképpen lesz referendum jövő tavasszal. Értesüléseink szerint az utolsó kérdést illetően a kormány nem akarja megvárni az alkotmánybíróság döntését, így akár egy napon is lehet a népszavazás az országgyűlési választással. A kormány tervei szerint Európában elsőként a magyar emberek mondhatják el országos népszavazáson, hogy mit gondolnak az LMBTQ-propagandáról.

A mostani döntés értelmében az alábbi négy kérdésről mondhatnak véleményt a magyar választópolgárok jövő tavasszal:

„Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”, „Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”, „Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”, végül pedig „Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”

Azzal, hogy ha az országgyűlési választással egy időben tartják meg a gyermekvédelmi népszavazást, Volner János szerint akár 12 milliárd forintot is meg lehet spórolni a központi költségvetésben. A politikus javaslatában a választási eljárás költséghatékonyabb lebonyolítása szerepelt is indoklásként. A Magyar Nemzet megkereste a Nemzeti Választási Irodát, hogy mekkora összeget jelent a népszavazások összevonása a parlamenti választásokkal. Választ egyelőre nem kapott a lap, de annyi mindenképpen borítékolható, hogy jóval költséghatékonyabb a népszavazást a parlamenti választásokkal egy időben tartani.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában