Ország-világ

2021.11.19. 06:23

Megjelentek a Magyar Közlönyben az új járványügyi intézkedések

A maszkot november 20-tól mindenki köteles lesz hordani többek között az üzletben történő vásárlás vagy munkavégzés során, múzeumokban, mozikban, könyvtárakban, a közösségi közlekedésen és bevásárlóközpontokban.

Csütörtökön röviddel éjfél előtt megjelent a nemrég bejelentett járványügyi intézkedések részletszabályozása a Magyar Közlönyben - írja az Origo. Ezek közül a legfontosabbak:

Zárt térben kötelező lesz a maszk helyes használata

„A bölcsődei ellátást nyújtó intézmény, szolgáltató, a köznevelési intézmény, illetve a szakképző intézmény vezetője, valamint a felsőoktatási intézmény rektora határozza meg a vezetése alatt álló intézmény területén a maszkviselés szabályait, azzal, hogy a maszkot bárki jogosult használni, és a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg.” – áll a Magyar Közlönyben.

A vallási közösség szertartásán a maszkviselés szabályairól a vallási közösség dönt.

A maszkot november 20-tól mindenki köteles lesz hordani többek között az üzletben történő vásárlás vagy munkavégzés során (néhány eset kivételével) múzeumokban, mozikban, könyvtárakban, a közösségi közlekedésen és bevásárlóközpontokban.

A szabályozás alól kivételt képeznek a hatodik életévét be nem töltött kiskorúak, valamint értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élő személyek. A vendég szintén mentesül a maszkviselés alól olyan esetben, ha az hátráltatja vagy lehetetlenné teszi az adott szolgáltatás igénybevételét (pl. kozmetika).

Oltással kapcsolatos változások

A Magyar Közlöny szerint a Miniszterelnökségen, a Miniszterelnöki Kabinetirodán és a Miniszterelnöki Kormányirodán foglalkoztatott – az állampolgárok egészségének és életének megóvása és a közfeladatok akadálytalan ellátása érdekében – köteles a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védőoltás emlékeztető dózisát egydózisú oltóanyag esetén az első dózis felvételét, kétdózisú oltóanyag esetén a második dózis felvételét követő 180. napig felvenni.

Szintén kötelező lesz felvenni a harmadik oltást az egészségügyi dolgozóknak. Ennek részletszabályozása és pontos menete a Magyar Közlönyben olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában