Diplomácia

2021.11.23. 15:22

Kreml: Oroszország nem szándékozik megtámadni Ukrajnát

Oroszország nem szándékozik megtámadni Ukrajnát, nincsenek agresszív tervei – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak.

Peszkov megismételte, hogy az amerikai és ukrán állításokkal ellentétben, amelyek szerint Oroszország Ukrajna megtámadására készül, Moszkva szerint éppen Kijev készül agresszív lépésekre a Donyec-medence szakadár "köztársaságai" ellen.

"Különböző szinten többször is kijelentettük, hogy Oroszország nem szándékozik megtámadni senkit és nincsenek agresszív tervei. Teljesen helytelen az ellenkezőjét állítani, teljesen helytelen az orosz fegyveres erőknek az országunk területén történő bármilyen mozgását ilyen tervekkel összefüggésbe hozni. Ez nem így van" - mondta Peszkov.

A szóvivő kifejezte Oroszország aggodalmát az ukrán fegyveres erőknek a dél-ukrajnai demarkációs vonal mentén tapasztalt "provokatív lépései" és amiatt, hogy szerinte Kijev a Donyec-medence problémájának lehetséges erőszakos megoldását készíti elő.

Peszkov szerint a feszültség további fokozódásához vezet a demarkációs vonal mentén, hogy az Egyesült Államok és más NATO-országok katonai tanácsadókat küldenek Ukrajnába, amit a szakadár "köztársaságok" semmilyen módon nem provokáltak ki.

A szóvivő arra a kérdésre, hogy milyen módon kaphat Kijev Moszkvától garanciákat a biztonságára, azt mondta, hogy a legjobb garancia a válság rendezéséről megkötött minszki megállapodások végrehajtása. Úgy vélekedett, hogy a feszültség növekedésének Európában éppen az az oka, hogy Ukrajna nem tesz eleget a megállapodásokban foglalt kötelezettségeinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában