Járvány

2021.11.05. 16:03

Elbocsáthatják az oltatlan dolgozókat Lettországban

A lett parlament elfogadta azt jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy a munkaadók elbocsáthassák azokat a dolgozóikat, akik a kötelezettség ellenére sem hajlandóak beoltatni magukat a koronavírus ellen.

A munkaadóknak először meg kell vizsgálni, hogy az alkalmazott el tudja-e látni otthonról, távmunka formájában a feladatait, vagy át tudják-e helyezni egy ilyen pozícióba. Ha ez nem kivitelezhető, akkor el is bocsáthatják az illetőt, mert az oltást igazoló dokumentum hiánya miatt valaki alkalmatlanná válhat munkája elvégzésére – derült ki a csütörtök este jóváhagyott jogszabályból.

A lett televízió híradása szerint az oltottsági igazolás korábban az egészségügyi, az oktatási és a szociális szektorban dolgozók számára volt előírás, de a kötelezettséget mára már kiterjesztették minden olyan munkakörre, amelynek során valaki ügyfelekkel érintkezik, vagy ahol a munkaadó ezt indokoltnak látja.

Lettországban részleges zárlatot rendeltek el november közepéig a romló járványadatok miatt. A legtöbb üzlet zárva tart, nincsenek rendezvények, és este 8 és hajnali 5 óra között kijárási tilalom van érvényben.

Az 1,9 millió lakosú balti államban csütörtökön 2347 új fertőzöttet regisztráltak. Az új esetek 69 százalékát olyanok teszik ki, akik nincsenek beoltva, vagy még csak ez első dózist kapták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában