Ország-világ

2021.11.05. 14:10

Bige úgy gazdagodott meg, hogy magyarok százezrei mentek közben tönkre

A baloldali milliárdos a vagyonát Horn Gyula és Gyurcsány Ferenc kormányának köszönheti, most a Gyurcsány-Márki-Zay féle baloldalnak fizeti vissza a tartozást.

Pétfürdõ, 2016. szeptember 22. Bige László, a Nitrogénmûvek Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a cég 140 milliárd forint értékû beruházásáról tartott tájékoztatón Pétfürdõn 2016. szeptember 22-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

 

Bige László baloldali milliárdos a 80-as évek végén még kezdő pólóhamisítóként és sefteléssel kereste meg a pénzét, a 90-es években viszont a Horn-kormány alatt politikai kapcsolatainak köszönhetően Magyarország egyik leggazdagabb emberévé vált. A Bokros-csomag időszakában, miközben a magyar átlagember a megélhetésért küzdött, a baloldali milliárdos mesés vagyonra tett szert – írja az Origo.

Jelentős hasonlóság figyelhető meg később a Gyurcsány-kormány alatt is, amikor az ország az IMF-hitelekből élt, és minden nap jöhetett volna az államcsőd. Bige László viszont még így is gigahitelt kapott, vagyis

tovább gazdagodott, miközben a magyarok a gazdasági válság sötét valóságában élték mindennapjaikat.

Nem is meglepő, hogy Bige most próbálja visszafizetni főnökének a segítséget, persze az sem mellékes, hogy a Gyurcsány-Márki-Zay féle baloldal hatalomra jutása esetén megszüntetnék az ellene zajló nyomozásokat is.

Hamisítással kezdte pályafutását Bige László

A baloldali milliárdos pályafutása Romániában kezdődött egyetemi évei alatt. Két barátjával az általuk készített Jimi Hendrix-szitanyomattal kereskedtek, később pedig sportmárkák emblémáit szitázták pólókra, amelyeket óriási mennyiségben értékesítettek, vagyis gyakorlatilag divatmárkákat hamisítottak.

Az üzlet olyannyira jól ment, hogy egyetlen éjszaka alatt öthavi fizetést is képes volt megkeresni.

Ugyan az üzlet virágzott, de ennek ellenére Bige inkább Magyarországon próbált szerencsét, ahol újabb jövedelmező mutyit kezdett kiépíteni. 1986-ban autóval hozott be használt ruhákat Magyarországra, hatalmas haszonkulccsal: a kilónként egy guldenért (akkori árfolyamon 18-19 forint) vásárolt nercbundákat háromezer forintért adta el (ez akkoriban félhavi átlagkereset volt).

Nyilvánvaló volt az is, hogy a kommunista rendszerben otthonosan mozgott, megvoltak a kapcsolatai, hiszen a ruhákat a határon egy Daciával hozta be, a hatóságok viszont ilyenkor félrenéztek, nem foglalkoztak vele, vagyis gyakorlatilag engedték neki, hogy kapcsolatai miatt illegális üzelmeket intézzen.

Bige akkor szállt ki a jövedelmező ruhaüzletből, amikor a területen túl nagy lett a konkurencia, azonban folytatta a simlis üzleteket, például autógumikat cserélt bárányhúsra Romániában. Végül műtrágyával és mosószer-alapanyagokkal kezdett el kereskedni, de az igazi áttörést a Horn-kormány hozta meg számára.

A Horn-kormány alatt indult meg vagyonának mesés gyarapodása

Bige az 1990-es években eleinte főként kereskedelmi tevékenységet folytatott. Ekkor jelentős portfólió bővítésbe kezdett Horn Gyula miniszterelnök segítségével. A Tiszamenti Vegyiművek (TVM) privatizációjánál több próbálkozás után, nagy nehézségek árán megszerezte a céget, miután a hírek szerint Horn Gyulánál sikerült lobbiznia ennek érdekében.

Bige karrierje és vagyona a 90-es években exponenciálisan növekedett, éppen akkor, amikor egyébként a magyar emberek az egyik legnehezebb gazdasági időszakon verekedték át magukat.

1995. március 12-én bejelentették a Bokros-csomagot, amely az életszínvonal drámai zuhanásához vezetett. 9 százalékkal leértékelték a forintot, korlátozták a nominálbérek emelkedését az állami szférában, amely a magánszféra béreire is kihatott, megszüntették az ingyenes felsőoktatást, szűkítették a családi pótlékra, a gyermeknevelési támogatásra és a gyermekgondozási segélyre jogosultak körét, valamint a gyógyszerek állami támogatását is csökkentették. Miközben a magyar átlagember a túlélésért küzdött, Bige László egyre nagyobb vagyonra tett szert.

Birodalma tovább növekedett, amikor 2002-ben sikerült megvásárolnia a Péti Nitrogénműveket (PNM). A műtrágyagyártással foglalkozó cég megszerzése volt Bige egyik legfontosabb ügylete. A később felvirágzó műtrágyagyártás eredményeként bekerült a leggazdagabb magyarok közé. Ahhoz, hogy karrierje továbbra is szárnyalni tudjon elengedhetetlen volt, hogy végig szoros kapcsolatot ápolt eleinte a kommunistákkal, majd a baloldallal és a szocialistákkal.

Bige a kilencvenes évek végére egy sor, komoly politikai kapcsolatot szerzett. Többek között kiderült, hogy évekig egy társaságba járt Medgyessy Péterrel. Azonban a PNM megszerzését követően is tovább gyarapodott a befolyásos baloldali politikusokkal tűzdelt baráti köre. Bige elérte a baloldali kormányoknál, hogy vámok védjék az importőröktől. A vörösbáró a Medgyessy-Gyurcsány-kormányok számára kedvező intézkedései miatt pedig a műtrágyagyártáshoz szükséges földgázhoz óriási kedvezményekkel jutott hozzá.

Összességében a baloldali kormányok intézkedései miatt Bige vállalatcsoportja gyártási monopóliumra tett szert. Az országban egyetlen konkurens műtrágya-előállító sem maradt.

Az államcsődhöz közel volt az ország, Gyurcsány mégis Bige zsebét tömte

Miután Magyarország 2004-ben csatlakozott az EU-hoz, az uniós támogatások miatt beindult a műtrágyaágazat. A Bige Holdingnak 2009-től gyártási monopóliuma volt, az országban nem maradt konkurens műtrágya-előállító.

Mindennek köszönhetően elképesztően gazdag lett. Bevételei 2010-ben elérték a 65 milliárd, 2012-ben pedig a 98 milliárd forintot.

Korábban megírta az Origo, hogy Gyurcsány-kormány 2008. december 20-án az 1086/2008. számú határozatában rögzítette, hogy a Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül legfeljebb 56 millió eurónyi beruházási hitelt (akkori árfolyamon számolva 14,5 milliárd forint) nyújt a Bige László tulajdonában lévő Péti Nitrogénműveknek.

A határozat értelmében a nitrogénműveknek a tőkeösszeg két százalékának megfelelő kezességvállalási díjat kellett fizetnie. Mindezek mellett a magyar állam kezességet vállalt a hitel 80 százalékára, de cserébe jelzálogjogot kapott a nitrogénművek ingatlanaira és vagyonának egy részére.

A Gyurcsány-kormány három ülésen tárgyalt erről a hitelről Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Gráf József jelenlétével, azonban a különféle kormányzati szakértők nem mondhatták el az észrevételeiket erről az egész ügyletről. Mindez azért nem került hivatalos formában a kormány elé, mert akkor a nyilvánosság is értesülhetett volna a kormányzati tervről, ezt azonban egyáltalán nem akarták a felek. Mindez azért is botrányos, mert Bige,

a baloldali vörösbáró cége a Gyurcsány-kormánytól éppen akkor kapott gigahitelt, amikor csak az IMF-hitel mentette meg az országot az államcsődtől.

Vagyis miközben a magyar emberek kevesebb pénzből éltek, vagy utcára kerültek, Bige László vagyona tovább gyarapodott. Úgy kapott gigahitelt, hogy a baloldali kormány semmilyen feltételt nem szabott annak felhasználásáról, sőt kezességet sem kellett adnia a pénzért cserébe. Budai Gyula, akkori elszámoltatási kormánybiztos az ügyben feljelentést is tett, mivel szerinte egyértelműen hűtlen kezelés történt.

Bige László a Gyurcsány-Márki-Zay féle baloldal legnagyobb mecénása lett

Korábban többször is beszámolt róla az Origo, hogy évek óta tartó vizsgálat eredményeként Bige László baloldali milliárdos a Gazdasági Versenyhivataltól (GVH) rekordnagyságú, 14,1 milliárd forintos bírságot kapott. A vörösbáróhoz köthető cégek ugyanis árkartellbe kezdtek. Bigéről még idén tavasszal derült ki, hogy a baloldal egyik legjelentősebb finanszírozója, egy rádióadásban pedig arról beszélt, hogy számára természetes, hogy megad minden támogatást a baloldalnak.

Bigének számos zűrös ügye van, és több vizsgálat is zajlik ellene. Nagy valószínűséggel ígéretet kapott arra, hogy a Gyurcsány-Márki Zay féle baloldal megválasztása esetén megszüntetik az ellene folyó nyomozásokat. Cserébe persze el is várják tőle a maximális támogatást, amely legjobb módja, hogy súlyos összegekkel segítse a baloldali kampányt.

Az jól látható, hogy Bigének mindig akkor ment a legjobban, amikor baloldali kormány volt, és az emberek elszegényedtek. Velük kölcsönösen kiszolgálták egymás érdekeiket. Bige Gyurcsány Ferenc egyik legnagyobb bizalmasa, a baloldal pénzembere, így nem is meglepő, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy főnöke hatalomra kerüljön, hiszen ez neki azt jelentene, hogy megszűnnek az ellene zajló vizsgálatok, és tovább folytathatja vagyonának növelését.

Borítókép: Bige László Pétfürdőn 2016. szeptember 22-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában