részletekről nem tudni

2021.11.02. 10:24

Az etióp kormány szerint a tigréi lázadók fiatalokat végeztek ki egy ostromlott városban

A tigréi lázadók több mint száz fiatalt gyilkoltak meg az általuk ostromlott Kombolcsa városában – közölte hétfőn az etióp kormány tájékoztatási hivatala.

A közleményben úgy fogalmaztak, hogy a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) „terroristái több mint száz fiatalt végeztek ki” azokban a városrészekben, ahová beszivárogtak. A nemzetközi közösség nem hunyhat szemet az ilyen atrocitások felett – hangsúlyozták. A kormány tájékoztatási hivatala részletekkel nem szolgált, és egyelőre a TPLF sem reagált a kormány vádjaira.

A tigréi lázadók a hét végén jelentették be, hogy elfoglalták Etiópia Amhara régiójában a stratégiai jelentőségű Deszét és a hozzá közeli Kombolcsát. Más hírforrások szerint Kombolcsában és a környékén még folytatódnak a heves harcok, a lázadók a települést körülvevő hegyekből ostromolják a várost, de már behatoltak keleti negyedeibe.

Desze elfoglalása stratégiai előny a TPLP számára a központi kormányerőkkel szemben, amelyek megpróbálják kiszorítani őket az Amhara régióból. A nagyváros mintegy 385 kilométerre fekszik az etióp fővárostól, Addisz-Abebától, és ez a legdélebbi Amhara-város, ahová a lázadó harcosok a régióba történő júliusi benyomulásuk óta eljutottak.

Getacsev Reda, a TPLF-felkelők szóvivője hétfőn bejelentette, hogy erőik összefogtak az Oromo Felszabadítási Frontból (OLF) kivált Oromo Felszabadító Hadsereg (OLA) lázadószervezettel. Mint mondta, azt fontolgatják, hogy együttes erővel a főváros, Addisz-Abeba ellen vonulnak.

„Összeálltunk az OLF/OLA-val, és amennyiben a tigréi célkitűzéseink szükségessé teszik, úgy Addisz-Abeba ellen fogunk vonulni, ugyanakkor egyelőre nem mondjuk azt, hogy Addisz-Abeba ellen megyünk” – hangoztatta Reda.

Az OLA-t, amely azt állítja, hogy a kormányzat által elhanyagolt legnagyobb etiópiai népcsoport, az oromók jogaiért harcol, az addisz-abebai vezetés az idén terrorszervezetté nyilvánította. A Reuters a távközlési zárlat miatt nem tudta egyelőre független forrásból ellenőrizni a nyilatkozat hitelességét. Legessze Tulu kormányszóvivő, illetve a hadsereg sem reagált eddig megkeresésekre az ügyben.

A háború tavaly novemberben tört ki a szövetségi csapatok és az etnikai alapon szerveződött Tigréi Népi Felszabadítási Front fegyveresei között. Az összecsapások azóta átterjedtek a szomszédos Afar és Amhara régiókra. A harcokban és légicsapásokban ezrek vesztették életüket, súlyos humanitárius válság alakult ki, és több mint kétmillió ember kényszerült elhagyni lakhelyét. A térségbe nem engedik be a segélyszervezeteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában