furcsa „üldöztetés”

2021.10.05. 13:38

Hazautaztak nyaralni a Svédországban menedékjogot kapott afgán „menekültek”

Menedékjogért folyamodtak afgánok Svédországban és meg is kapták, ezután hazautaztak nyaralni, de a költségeket a befogadó liberális vezetésű állam állta.

Forrás: samnytt.se / Instagram / YouTube

A svéd fegyveres erők a Külügyminisztérium megbízásából a közelmúltban több mint 1100 embert szállítottak repülőn Afganisztánból Svédországba. Az „utasok” között számos olyan afgán is volt, aki korábban, üldöztetésre hivatkozva folyamodott menedékjogért Svédországban, és meg is kapta azt – majd a külügyminisztérium tanácsa ellenére úgy döntött, hogy „hazautazik” nyaralni – írja a V4NA.

A szállítás és a kiterjedt biztonsági intézkedések költségei magasak – írta meg a svéd sajtó. Emlékeztetnek: eddig a svéd adófizetők állták ezeket a költségeket, annak ellenére, hogy Ann Linde külügyminiszter korábban azt állította, hogy akik a Külügyminisztérium tanácsa ellenére utaznak vissza Afganisztánba, azoknak maguknak kell viselniük a költségeket.

Linde ma már úgy nyilatkozik: nem világos egyelőre, hogy a költségek kiszámítása hogyan történik majd, ám a hazautazó afgánoknak nem kerül jelentős összegbe, „kevéssel lesz drágább, mint egy hagyományos repülőjegy” – mondta.

Sven Olof Sällström parlamenti képviselő nemrégiben megkérdezte a külügyminisztertől, hogy szerinte ésszerű-e,

hogy a Svédországban menedékjogot kapott személyek abban az országban töltik a szabadságukat, ahonnan elmenekültek.

A külügyminiszter válasz helyett felháborodásának adott hangot.

Szerinte Sällström csak feltételezéseket fogalmaz meg és megpróbálja „sz*rral dobálni az embereket”. A miniszter szerint a svéd tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldieknek minden joguk megvan ahhoz, hogy a külügyminisztérium segítségét kérjék, amikor hazájukban nyaralnak.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában