találkozó

2021.09.23. 14:28

Szijjártó: Trump alatt történelmi csúcspontjukra értek a magyar-amerikai politikai kapcsolatok (videó)

A miniszter a volt amerikai elnök vejével és tanácsadójával találkozott.

Trump elnök alatt történelmi csúcspontjukra értek a magyar-amerikai politikai kapcsolatok. Az együttműködés mellett barátságok is épültek

– írta közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Donald Trump és Orbán Viktor kormányfő hasonlóan gondolkodott számos kérdésről, például a migrációról, a határok védelméről, a gazdaság fejlesztéséről, a családokról, illetve a kereszténység jelentőségéről és a keresztény közösségek védelméről.

– Jared Kushnerrel, a korábbi elnök vejével és tanácsadójával is hamar barátságot kötöttünk és folyamatosan tartjuk a kapcsolatot. Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy Jarednek az egész világ hálás lehet, hiszen hosszú évtizedek reménytelenségét követően neki köszönhetően indultak el a megbékélés irányába mutató folyamatok a Közel-Keleten. Az Ábrahám-megállapodások megteremtették a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatok létrehozását Izrael és az arab országok között. Kihasználva a New York-i tartózkodást, sort kerítettünk egy találkozóra – tette hozzá.

– Hosszú évtizedek reménytelensége után hozták el azt a reményt a Közel-Keleten, hogy a dolgok mehetnek a jó irányba, a béke irányába, a békés együttélés, a kölcsönös előnyök és tisztelet irányába is. Jó lenne, ha nem illanna el az egyezmények által megteremtett momentum, és esetleg sikerülne további arab országokat is bevonni ebbe a körbe – emelte ki. Hozzátette, hogy Kushner és csapata létrehozta az Ábrahám-megállapodások Nemzetközi Intézetét annak érdekében, hogy fennmaradjon a megállapodások gondolatisága, és ezt a célt a magyar kormány is támogatja minden nemzetközi fórumon.

– Magyarország és Közép-Európa, illetve a Közel-Kelet biztonsága szorosan összefügg. Ha a közel-keleti térségben a dolgok a biztonság, a nyugalom irányába mutatnak, az mindig jó Közép-Európának – szögezte le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában