Katasztrófa

2021.09.19. 19:22

Kitört a Cumbra Vieja vulkán La Palma szigetén

Kitört vasárnap délután a Cumbre Vieja tűzhányó a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén.

Több mint kétezer embert evakuáltak, ötszázan közülük turisták voltak.

El Pasóból, a sziget déli részéről hatalmas robbanást jelentettek, a sziget fölött pedig óriási hamufelhő tornyosul. A kitörésről készült felvételeken a tengerpart felé lassan hömpölygő lávafolyamot lehet látni. A láva elöntött egy utat és egy házat is körülzárt. A tűzoltóság a vulkánkitörés okozta bozóttüzek megfékezésén fáradozik.

A kitörés nem érte váratlanul a helyi hatóságokat, mert az elmúlt napokban több ezer szeizmikus rengést jegyeztek fel, a talaj pedig több helyen megemelkedett, arra utalva, hogy láva készül a felszínre törni. A helyieket figyelmezették, csomagoljanak össze, készítsék össze irataikat és gyógyszereiket, hogy gyorsan indulni tudjanak, ha elrendelik a kitelepítést.

Az RTVE közszolgálati televízió tudósítása szerint a tűzhányónak legalább négy kürtője van, amelyekből hamu, füst és láva tör a felszínre. Más jelentések hatra becsülték a kürtők számát.

Sérültekről egyelőre nincsenek információk. A Canarias7 helyi televízió Ángel Víctor Torresra, a Kanári-szigetek kormányfőjére hivatkozva közölte, hogy a vulkánkitörés a sziget lakatlan részén történt.

A 83 ezer lakosú La Palmán utoljára 1971-ben volt vulkánkitörés. Akkor a Teneguia vulkán három héten át lövellt lávát a magasba.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő hivatala vasárnap délután bejelentette, hogy a miniszterelnök még a nap folyamán a szigetre utazik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában