Járvány

2021.08.29. 18:49

Továbbra sem kell védettségi igazolvány a Szlovénián átutazó külföldieknek

Az új jogszabály majd csak szeptember 6-án lép életbe.

A szlovén kormány újabb egy héttel elhalasztotta azt a rendeletét, amely szerint védettségi igazolást kell felmutatniuk a határon azoknak a külföldi állampolgároknak, akik átutaznak az országon – írta vasárnap a helyi sajtó. Így hétfő helyett az új jogszabály majd csak szeptember 6-án lép életbe.

További határátlépési könnyítésekről is döntött a kabinet. A szomszédos országokban a határmentén élő diákoknak sem lesz szükségük védettségi igazolásra, ha Szlovéniában járnak iskolába, és két órán belül elhagyják az országot.

Ljubljana ugyanakkor újabb tevékenységet kötött védettségi igazoláshoz. Tizenöt év felett csak azok sportolhatnak, járhatnak edzésekre, akik be vannak oltva, átestek a fertőzésen vagy negatív tesztet tudnak felmutatni.

Janez Jansa szlovén kormányfő hétvégén Twitter-bejegyzésében azt írta: amint elérik Szlovéniában a 70 százalékos átoltottságot, Dániához és az Egyesült Királysághoz hasonlóan megszüntetnek minden korlátozást, beleértve a védettségi igazolások szükségességét is. „Aki ily módon biztosítja saját és más egészségét, fontos lépést tesz a korlátok nélküli élet felé” – hangsúlyozta.

A kormány hétfőn dönt az új ütemterv feltételeiről is, amelyben színkódos rendszer alapján határozzák meg, milyen korlátozásokat vezetnek be piros, narancssárga, sárga vagy zöld besorolás esetén az országban. Az őszi járványhullám mércéje az egészségügyi rendszer leterheltsége lesz.

Vasárnapra 273 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki. A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon nem halt meg senki. A koronavírusos betegek közül 129-en vannak kórházban, 23-an intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 986 631-en kaptak védőoltást, közülük 899 943-an már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 47, illetve 43 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 377 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek száma meghaladja a 373 ezret. A vírus okozta Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon egy beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8325-re emelkedett. Kórházban 391 beteget ápolnak, 51-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 718 925-en kaptak védőoltást – a jogosultak 42, a felnőtt lakosság 50 százaléka -, közülük 1 606 701-en már a második adagot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában