Ország-világ

2021.08.24. 11:01

Már augusztusban kifizetik a szeptemberi családtámogatásokat (videó)

A szeptemberi családtámogatási kifizetések előrehozza a kormány augusztusra, hogy így segítse a családokat – mondta Novák Katalin kedden Budapesten a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után. A családokért felelős tárca nélküli miniszter közölte, jelenléti oktatásra készülnek szeptembertől.

Magyarországon már 5,7 millió ember felvette az első, és 5,5 millióan a második oltást is, de még mindig sokan nem éltek az oltás lehetőségével, ezért fokozottan arra kért mindenkit Novák Katalin, hogy vegyék fel az oltást, mivel a vírus az oltatlanok számára jelenti a legnagyobb veszélyt – írja az Origo. A családokért felelős tárca nélküli miniszter közölte, hogy szeptembertől jelenléti oktatás lesz.

Oltási akciót szerveznek a köznevelési intézményekben (augusztus 30-31 és szeptember 2-3) a 12 év felülieknek – tette hozzá. Szerdáig mindenki jelezze az igényét az esetleges oltásra. Kizárólag Pfizerrel oltanak majd.

Novák Katalin szólt arról is, hogy a családtámogatások utalását előrehozzák a tanévkezdés miatt.

Ez vonatkozik a családi pótlékra, a gyesre, és a gyetre. A szeptemberben esedékes támogatásokat előre hozott módon kapják meg a családok – ismertette a miniszter.

A miniszter elmondta, hogy

a közétkeztetések esetében a speciális igényűek számára is megfelelő élelmiszert biztosítanak majd.

Feltüntetik például az adott étel szénhidráttartalmát, és lehetőséget biztosítanak az otthonról hozott étel hűtésére és melegítésére.

Novák bejelentette, hogy 1000 fővel növelik a családi bölcsődék férőhelyeinek a számát. Így már 8 gyermeket tudnak befogadni a családi bölcsődék az eddigi 7 helyett.

A kormány semmilyen korlátozásara nem készül a koronavírus esetleges negyedik hulláma kapcsán – mondta kérdésre Novák Katalin. Kapnak az iskolák tájékoztatót és iránymutatást a mostani tanév elején is – tette hozzá.

187 ezren vették már fel a harmadik védőoltást

– mondta egy kérdésre Novák.

Nyugdíjprémium

A családokért felelős tárca nélküli miniszter kérdésre azt mondta, hogy a nyugdíjprémiumot akkor fizetnek, ha 3,5 százalékot meghaladja a gazdasági növekedés. Maximálisan 80 ezer forint lehet ennek a prémiumnak az összege – tette hozzá. Bízik benne, hogy a magas növekedés miatt, minél nagyobb prémiumot tudnak majd fizetni.

Amennyiben a gazdaság mozgástere lehetővé teszi, akkor szóba kerülhet a pedagógusok esetleges béremelése is – mondta egy másik kérdésre. A pályakezdők valóban nehezebb helyzetben vannak, mint azok, akik már hosszabb ideje vannak a tanári pályán.

Novák Katalin teljes sajtótájékoztatóját itt nézheti meg:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában