Ország-világ

2021.08.19. 07:06

Karácsony magára hagyta Budapestet

Budapest elképesztő mértékben romló közállapotai is azt mutatják, hogy a baloldali városvezetés nem a szakmai feladataival foglalkozik, hanem tagjai a 2022-es választásra fókuszálják az energiáikat. Wintermantel Zsolt, a BKK Fidesz által delegált igazgatósági tagja a Mediaworks Hírcentrumának arról beszélt, hogy Karácsony Gergelyék számos olyan fejlesztést vagy fenntartói munkát sem végeznek el, amelyekhez rendelkezésre állnak a források. Sok esetben pedig az alapvető együttműködési hajlandóság sincs meg a baloldali miniszterelnök-jelöltek közül messze nem a legnépszerűbb főpolgármesterben és szövetségeseiben.

Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond a Zuglói Egészségügyi Szolgálat új diagnosztikai centrumának átadási ünnepségén a XIV. kerületi Örs vezér téren 2020. március 4-én. Az Egészséges Budapestért Programban a kormányzattól 511 millió forintot, a zuglói önkormányzattól pedig 85 milliót kapott a Zuglói Egészségügyi Szolgálat, amibõl informatikai fejlesztést hajtottak végre, illetve diagnosztikai eszközöket szereztek be.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Az utóbbi időben egyre gyakrabban kerülnek címlapra a Budapest szlömösödéséről szóló cikkek a magyar sajtóban. A meredeken romló közbiztonság, a köztisztasági és hajléktalanhelyzet, a fővárosiak rossz biztonságérzete is azt mutatja, hogy a Karácsony Gergely-féle városvezetés – és általában a baloldal – nem gondos gazdaként tekint a fővárosra. A főpolgármester és szövetségesei kerékkötői a kormánnyal és a jobboldali vezetésű kerületekkel folytatott együttműködésnek, de még komoly belső viszályok is feszítik, ami további energiákat von el a városvezetői kötelességeiktől – írja a Magyar Nemzet.

Felborított összhang

– Az emberek nem azért választották meg főpolgármesternek Karácsony Gergelyt, hogy a miniszterelnök-jelölti ambícióit dédelgesse, hanem hogy a fővárost működtesse és fejlessze – jelentette ki Wintermantel Zsolt, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Fidesz által delegált igazgatósági tagja a Mediaworks Hírcentrumának.

Újpest egykori polgármestere elmondta: már nyoma sincs annak a hatékony, zökkenőmentes együttműködésnek, amely a kerülete és a Tarlós István által vezetett főváros között volt tapasztalható.

– Ezen együttműködés számos példájának egyike, amikor a főváros saját költségvetésében célzott állami támogatásból finanszírozta a 3-as metró meghosszabbításának szabályozási terv szintű előkészítését, melyet Újpest Önkormányzata és a BKK el is készített. A főváros saját büdzséből indította meg a metróvonal meghosszabbításának konkrét kiviteli tervezését, ami mára majdnem készen van, de Karácsonyék valószínűleg a fiókba teszik – fejtette ki Wintermantel Zsolt.

Szavai szerint csak Újpesten több hasonló olyan eset sorolható fel, amikor a baloldali főpolgármester felrúgta a Budapest javát szolgáló kooperációt, ami Tarlós alatt még kifogástalanul működött a főváros és a kerületek között.

– A korábbi fővárosi vezetéssel egy nagyobb fejlesztési csomagról kötött megállapodás része volt, és meg is valósult a Görgey utca és a Tél utca teljes megújítása, s az idén el kellett volna készülnie az István út és a Pozsonyi út felújításának is. A nagy volumenű projekt terveiben benne volt a villamospálya rekonstrukciója, az útburkolat teljes cseréje és jelentős zöldítés is, de ez Karácsony Gergely javaslatára – amit Déri Tibor, a jelenlegi, momentumos újpesti polgármester is megszavazott – évekre elhalasztották a program kivitelezését – mondta Wintermantel. Hozzátette: azt a szakma által egyébként sokat dicsért programot is porosodni hagyják Karácsonyék, amelyet Újpest saját költségvetésből készített el az Árpád út humanizációjáról.

Nem a pénzen múlik

A fideszes politikus arra is rámutatott, hogy Karácsonyék nemtörődömsége nem magyarázható forráshiánnyal. – A pénz rendelkezésre áll a fejlesztésekre a fővárosban és számos baloldali vezetésű kerületben. Például az újpesti önkormányzat a jelenlegi városvezetés által elkészített zárszámadás alapján hárommilliárd forint többlettel zárta a tavalyi évet – fogalmazott az egykori polgármester. Szavai szerint láthatóan a szándék sincs meg Karácsonyban arra, hogy a fővárost fejlessze, hiszen szinte minden megnyilvánulása azt mutatja, hogy már javában a 2022-es választásra készül.

– Karácsony szövetségesei is a politikai céljaikra használják az önkormányzati pozícióikat. Például az Újpesti Napló, amelyre több száz millió forintot költ el a jelenlegi városvezetés, mára a baloldal egyik szócsöve lett.

Elképesztő, hogy egy önkormányzati újságban saját rovata legyen a helyi országgyűlési képviselőnek – hívta fel figyelmet Wintermantel Zsolt.

Viszályok a baloldalon

A BKK igazgatóságában helyet foglaló politikus azt is precedens nélkülinek nevezte, hogy még a fővárosi cégek hatékonyságára is rányomja a bélyegét a szivárványkoalíción belüli széthúzás. – A korábbinál jóval gyengébb az együttműködés például a BKV és a BKK között, ami mögött az áll, hogy előbbi az MSZP, utóbbi pedig a DK érdekkörébe tartozik.

– A kifelé politikai együttműködést mutató, de belül torzsalkodó hatalmi erők viszályában elveszik a hatékony munka, s ez is a városvezető felelőssége

– húzta alá.

Wintermantel arra is kitért: ahogy a főváros számos részén, Újpesten is gazdátlannak érzik a várost a helyiek. Ez annak fényében nem csoda – folytatta –, hogy olyan meredeken romlik a köztisztaság mellett például a hajléktalanhelyzet, hogy gyakorlatilag néhány hónap alatt újból életvitelszerűen kitelepültek az utcákra és az aluljárókba a fedél nélküliek. – Karácsonyék tehetetlenségét és alkalmatlanságát mutatja az is, hogy a főváros egyes helyein gépkarabélyosoknak kell jelen lenniük a romló közbiztonság miatt – jegyezte meg a fővárosi képviselő.

Mint a Magyar Nemzet és az Index is beszámolt róla, egyre hosszabb azoknak a pontoknak a listája Budapesten, ahol számos helyi lakos már fényes nappal sem mer biztonsággal közlekedni.

Az Örs vezér terén, a Blaha Lujza téren, a Kelenföldi és a Nyugati pályaudvaron, valamint a környékükön randalírozó galerik, a járókelőket félelemben tartó agresszív kéregetők, valamint az állandóvá vált húgyszag és kosz vált az utóbbi időben Budapest egyik legmarkánsabb ismertetőjegyévé.

Borítóképünkön Karácsony Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában