Ország-világ

2021.07.09. 20:21

Szabó Tímea külföldi érdekeket szolgálhat

A PM társelnökének mindig oda kell figyelnie arra, hogy ne lógjon ki túlzottan a lóláb, azonban esetében ez egyre kevésbé sikerül – mondta Deák Dániel.

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 15-én.

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Egyre többször találkozunk azzal a véleménnyel, hogy Szabó Tímea, a PM társelnöke külföldi érdekeket szolgál. A nemzetközi érdekeket kiszolgáló politikusnak mindig oda kell figyelnie arra, hogy ne lógjon ki túlzottan a lóláb, azonban Szabó Tímea esetében ez egyre kevésbé sikerül – mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a közösségi oldalára feltöltött videóban.

– A sokak által csak „Kabul rózsájának” becézett politikus életrajzáról akár egy James Bond-film főszereplőjét is mintázhatnánk – fogalmazott Deák Dániel, majd rámutatott, hogy a Párbeszéd jelenlegi társelnöke ugyan a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakán végzett, ezt követően mindössze huszonöt éves korában a Harvard Egyetem jogi karán találta magát, ahol két-három hét alatt kutatásvezető lett belőle.

– Huszonöt évesen, mindenféle jogi végzettség nélkül kapta meg ezt a kiemelt pozíciót, ahol nem csupán kutatásokat végzett, de tárgyalt ENSZ-vezetőkkel és delegációkkal. Feladata a meggyőzés volt – emelte ki az elemző, majd hozzátette: kérdés, hogy kitől kapta ezt a feladatot.

Deák Dániel emlékeztetett, hogy a Párbeszéd politikusa később három hónapot töltött Pakisztánban, ahol egy menekülttáborban dolgozott, majd Boston és Kabul között ingázott. Kabulban segítette az afgán kormány felállítását, majd csatlakozott egy NGO-hoz.

A politikus egy korábbi nyilatkozatából idézve: „Menekülttáborban dolgoztam afgán menekültekkel. Akkor még a tálib rendszer állt fenn, és különböző érdekérvényesítő munkát próbáltam végezni”. Deák Dániel megjegyzi, hogy nem lehet tudni, miféle érdekérvényesítésről beszél a politikus, azonban azóta is rendszeres vendége az amerikaiak rendezvényeinek.

Szabó Tímea 2003-ban költözött haza Magyarországra, ahol azonnal bekapcsolódott a Soros György által támogatott Helsinki Bizottság munkájába. – Ezt követően csatlakozott a frissen alakult LMP-hez, ahova tökéletesen beépült és felkerült a párt 2009-es európai parlamenti listájára. Egy éven belül az LMP választmányi tagja, szóvivője és listavezetője lett úgy, hogy néhány hónappal korábban még azt nyilatkozta, nem szeretne politikus lenni – mutatott rá Deák Dániel.

Ahogy az elemző rávilágított, Szabó Tímea rövid időn belül szétverte az LMP-t, hogy létrehozhassa a Gyurcsány Ferenccel közös balliberális együttműködést, amely a politikus szerint alkalmas lehet arra, hogy leváltsák az Orbán-kormányt. Korábbi nyilatkozatát idézve:

„Minket az mozgat, hogy milyen parlamenten belüli vagy kívüli eszközöket tudunk felhasználni ahhoz, hogy minél hatékonyabban tudjuk képviselni az ellenzéki együttműködést, amely szükséges ahhoz, hogy leváltsuk a kormányt”.

Deák Dániel rámutatott, hogy a PM társelnöke a múlt héten nyíltan kimondta, hogy a németeknek nem olyan vezető kell Magyarországon, mint Orbán Viktor, hanem mint Karácsony Gergely. – Szabó Tímea nyíltan külföldi érdeket szolgáló nyilatkozatai mellett destabilizációs próbálkozásairól is elhíresült, amely bevett gyakorlata a külföldi érdekérvényesítésnek – emelte ki az elemző.

Borítókép: Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 15-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában