Járvány

2021.07.08. 17:21

Minden korábbinál súlyosabb járvány tombol Mianmarban

Öt hónappal a katonai hatalomátvétel után minden korábbinál súlyosabb koronavírus-járvány tombol a válság sújtotta Mianmarban.

Az egészségügyi minisztérium jelentésében szereplő legfrissebb adatok szerint az új fertőzöttek száma minden korábbinál magasabb, megközelíti a négyezret, és ötvenheten haltak meg a Covid-19-betegségben, de félő, hogy a tényleges adatok ennél jóval magasabbak.

A dpa hírügynökség szerint az egyik legnagyobb gond az, hogy

az emberek nem bíznak a junta által irányított állami egészségügyi rendszerben.

Sokan nem is akarják a koronavírus-tesztet elvégeztetni az orvosok elmondása szerint. Ráadásul sok orvos és ápoló nem hajlandó felvenni a munkát a katonai vezetés alatt.

Mianmar káoszba süllyedt, amióta a hadsereg február 1-jén államcsínyt hajtott végre. A junta brutálisan elnyom minden ellenállást, ellenzékiek ezreit vették őrizetbe.

A néhány magánkórház túlterhelt.

Az egyik ranguni magánklinika orvosa elmondta, hogy tele vannak a kórházak, és nem tudják megfelelően ellátni a betegeket, ha nincsenek ágyak. A tesztelés sem segít, mert hiába pozitív a teszt, akkor sincsen ágy a páciensek részére. A mianmari egészségügyi rendszer a puccs előtt sem volt jó állapotban.

– Most egyre rosszabb, mert nem működik az egészségügyi ellátás, és a gazdaság összeomlóban van a puccs miatt – mondta telefonon az orvos.

A polgári kormányzat megbuktatott és a puccs óta házi őrizetben tartott vezetője,

a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí mindkét adag védőoltást megkapta

– közölte a politikus ügyvédje.

Az Our World in Data elnevezésű honlap szerint az 54 millió lakos mintegy 3 százaléka kapott eddig legalább egy adag védőoltást. Eddig 176 ezer igazolt koronavírus-fertőzöttet és 3570 halálesetet regisztráltak az ázsiai országban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában