felháborodás

2021.07.20. 12:31

Elégetik kitüntetéseiket az ausztrál veteránok

Nem értenek egyet azzal, hogy országuk kormánya nem hajlandó azonnal kimenekíteni Afganisztánból az őket szolgálatuk idején segítő helyi állampolgárokat.

Az Afganisztánból hazatért ausztrál veteránok elégetik kitüntetéseiket, mert nem értenek egyet azzal, hogy országuk kormánya nem hajlandó azonnal kimenekíteni Afganisztánból az őket szolgálatuk idején segítő helyi állampolgárokat – számolt be az SBS televíziós csatorna kedden.

A híradás szerint számos veterán megsemmisítette a háborúban szerzett érdemrendjeit, és ami még megmaradt belőlük, azt postázzák a szövetségi parlament címéra.. A volt katonák így fejezik ki felháborodásukat. Az ausztrál hatóságok ugyanis elutasítják, hogy a katonáknak támogatást nyújtó afgánok számára megszervezzék a kiutazást, és állampolgárságot adjanak nekik.

A megmozdulást vezető Stuart McCarthy nyugalmazott őrnagy felszólította a kormányt, hogy vizsgálja felül a döntését, és követve az Egyesült Államok példáját két héten belül evakuálja az ausztrál misszió afgán tolmácsait és másokat, akik kiszolgálták a katonai missziót.

A tévécsatorna idézte McCarthyt, aki szerint a kormány a szégyen szimbólumává teszi a háborúban szerzett kitüntetéseket azzal, hogy prédának otthagyja a táliboknak a hű szövetségeseket és családtagjaikat. Ausztrália szerinte az egyetlen olyan ország, amely „hagyja meghalni a bajtársait”.

A veteránok szerint az afganisztáni helyzet hirtelen romlott azóta, hogy az amerikai és a szövetséges erők elkezdtek kivonulni az országból. Mivel az újjáéledő szélsőséges tálib mozgalom árulónak tekinti azokat, akik a külföldi katonákkal együttműködtek, ezért halálos veszély fenyegeti az ausztrál katonai missziót támogató összes afgánt.

Az ausztrál belügyminisztérium közölte, hogy több tucat olyan kérvényt bírál el, amelyet olyan afgán állampolgárok nyújtottak be, akik együttműködtek az ausztrál katonai misszióval, és ezek az ügyek prioritást élveznek. Peter Dutton védelmi miniszter azonban azt mondta, hogy a kormány a legszigorúbban fogj eljárni a vízumkiadás során, mert a kérelmezők között lehetnek olyanok is, akik „kettős játékot űztek”, korábban az ausztrálokkal működtek együtt, és most a tálibokkal állnak kapcsolatban. Leszögezte, hogy a vízumkiadás befolyásolására irányuló kísérletek hiábavalóak.

Az ausztrál külügyminisztérium szerint már több mint 1300 volt ausztrál követségi alkalmazott és számos katonai tolmács kapott vízumot, de közülük csak hatvanan tudták elhagyni Afganisztánt. További mintegy százötvenen várnak a migrációs szolgálat döntésére. A vízumok kiadása több mint 12 hónapot vesz igénybe, mivel minden kérelmezőnek számos dokumentumot kell benyújtania, köztük igazolást arról, hogy az ausztrál nagykövetség alkalmazottja volt, vagy az ausztrál hadseregnek segített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában