merénylet

2021.06.05. 21:17

Több halottja és sebesültje van egy szomáliai öngyilkos robbantásnak

Két ember életét vesztette és huszonhárom megsebesült egy öngyilkos merényletben Szomália fővárosában, Mogadishuban, közel egy forgalmas autóbusz-állomáshoz – közölte a helyi rendőrség.

A robbanásra egy biztonsági ellenőrzőpontnál került sor. A merénylő célpontja egy katonai konvoj volt, amely éppen akkor haladt át egy útszakaszon, ahol beton úttorlaszok lassították a forgalmat.

Sadik Dudishe, a szomáliai rendőrség szóvivője elmondta, hogy katonák is megsebesültek a támadásban.

Mohamud Adan rendőrtiszt tájékoztatott, hogy a robbantás egy forgalmas területen történt, ahonnan számos minibusz indul a fővárostól 25 kilométerre található Afgoye felé.

Egy szemtanú azt állította, hogy öten vesztették életüket a merényletben. Beszámolt arról, hogy a támadó a konvoj előtt haladt járművével, mikor a levegőbe röpítette magát. Egy másik szemtanú szerint a robbantás egy minibuszt is megrongált, amelynek utasai között halottak és sebesültek is vannak.

Egyelőre senki sem jelentkezett elkövetőként. Szomáliában az al-Shabaab szélsőségesei követnek el leggyakrabban hasonló támadásokat.

Bukott állam

Az Afrika szarván található országban Sziad Barré elnök hatalmának 1991-es megdöntése óta káosz uralkodik. Az al-Shabaab terrorszervezet célja, hogy megdöntse az Afrikai Unió békefenntartói által támogatott, nemzetközileg elismert kormányt, és radikális iszlám törvénykezést vezessen be. A szervezet a nagyobb városokból kiszorult, de jelentős területeket tart ellenőrzése alatt az ország középső és déli részén, és gyakran követ el öngyilkos merényleteket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában