tálib lázadók

2021.05.21. 09:48

Tizenkét tagú családot is felrobbantottak Afganisztánban

Legkevesebb huszonegy civil vesztette életét több incidensben Afganisztán-szerte csütörtökön – közölték helyi tisztségviselők.

Egy család tizenkét tagja vesztette életét, miután egy út menti robbanószerkezetre hajtott egy jármű a dél-afganisztáni Helmand tartomány székhelyén, Laskargáhban, négy ember megsebesült – mondta a tartományi egészségügyi tárca vezetője, Abdul Ahad Hazim.

Szintén egy út menti robbanószerkezet okozta a halálát egy család négy tagjának, akik egy motorkerékpáron utaztak a nyugat-afganisztáni Gor tartományban, Firuzkuhban – közölte Zalmaj Karími, a helyi kormányzó szóvivője.

További öt civil lelte halálát a tartomány székhelyén nem sokkal korábban; hárman közülük szintén egy út menti robbanószerkezet miatt, másik kettőt agyonlőttek. A tisztségviselő a tálib radikális iszlamista lázadókat tette felelőssé az incidensért. A tálibok meghatározó jelenléttel bírnak Gor tartományban.

A felkelők Afganisztán-szerte út menti robbanószerkezeteket helyeztek el korábban, hogy akadályozzák a biztonsági erők mozgását, illetve ekképpen is támadásokat hajtsanak végre ellenük,

az elrejtett eszközök azonban gyakran civilek halálát okozzák.

Az ENSZ adatai szerint dacára a kormány és a tálibok közötti – egy ideje megrekedt – béketárgyalásoknak, az idei év első negyedében jelentősen megnőtt a polgári áldozatok száma a dél-ázsiai országban. Az év első három hónapjában 573 civil vesztette életét, és további 1210 sebesült meg, ami 29 százalékos növekedés a 2020-as év azonos időszakához képest. A jelentés szerint különös aggodalomra ad okot, hogy 37 százalékkal nőtt a nők, 23 százalékkal pedig a gyerekek aránya az áldozatok között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában