Ország-világ

2021.05.12. 16:53

Magyarország hatezer adag AstraZeneca-oltóanyagot adott Észak-Macedóniának

Az országnak egyszerre kell szembenéznie a világjárvány, illetve a migrációs nyomás kihívásaival, ezért a vakcinát a határőrök beoltására használják fel.

Szkopje, 2021. május 12. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) átadja a hatezer adag koronavírus elleni vakcinát Bujar Osmani észak-macedón külügyminiszternek (k) és Oliver Spasovski belügyminiszternek a szkopjei repülőtéren 2021. május 12-én. Magyarország hatezer adagot ajánlott fel az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű, koronavírus elleni vakcinájából az észak-macedón rendvédelmi dolgozóknak. MTI/AP/Boris Grdanoski

Forrás: MTI/AP

Fotó: Boris Grdanoski

Magyarország hatezer adag AstraZeneca-oltóanyagot bocsátott Észak-Macedónia rendelkezésére mintegy háromezer határőr beoltására – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter észak-macedón kollégájával, Bujar Osmanival közös szkopjei sajtótájékoztatóján szerdán.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a keleti vakcináknak köszönhetően Magyarország ma abban a helyzetben van, hogy másoknak is tud segíteni. Kiemelte: minél eredményesebb a szomszédos országok védekezése, annál nagyobb biztonságban van Magyarország is.

Különösen igaz ez Észak-Macedónia esetében, amely a balkáni migrációs útvonalon fekszik, és így egyszerre kell szembenéznie a világjárvány, illetve a migrációs nyomás kihívásaival – mutatott rá a tárcavezető.

Ha Észak-Macedónia nem tudja megállítani a migrációs hullámot, akkor az Európai Unió külső határain nőni fog a nyomás, és ezt szeretnénk elkerülni – tette hozzá Szijjártó Péter.

Megjegyezte: hetente átlagosan több mint 250 illegális határátlépési kísérletre kerül sor Észak-Macedóniában. A miniszter megköszönte az észak-macedóniai határőrök áldozatos munkáját, és azt ígérte, hogy Magyarország továbbra is hozzájárul tevékenységükhöz azzal a 30 fős magyar kontingenssel, amely a balkáni ország déli határán szolgál.

Emellett arról tájékoztatott, hogy péntektől életbe lép egy kölcsönös utazási megállapodás, amelynek értelmében mentesülnek a tesztelési és a karanténkötelezettség alól azok a magyar, illetve észak-macedón állampolgárok, akiket koronavírus elleni vakcinával már beoltottak.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: az Európai Unióban Magyarország folytatja a legsikeresebb és leggyorsabb oltási kampányt, amelynek eredményeképpen a felnőtt lakosság több mint felét sikerült már beoltani.

Ez annak köszönhető, hogy nem geopolitikai vagy ideológiai kérdésként tekintünk a vakcinára, hanem az emberi életek megmentésének eszközeként – fűzte hozzá a tárcavezető.

Az észak-macedón külügyminiszter kiemelte: Magyarország elsőként nyújtott segítséget országának tavaly, amikor hiányt szenvedtek maszkokból, és most is az elsők között biztosított vakcinát.

 

Osmani megköszönte, hogy Magyarország minden fórumon folyamatosan támogatja Észak-Macedóniát az euroatlanti integráció felé vezető úton. Egyúttal megjegyezte: reméli, hogy 20 év után idén sikerül megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval, és ehhez a továbbiakban is várja Budapest segítségét.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter átadja a hatezer adag koronavírus elleni vakcinát Bujar Osmani észak-macedón külügyminiszternek és Oliver Spasovski belügyminiszternek a szkopjei repülőtéren 2021. május 12-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában