Járvány

2021.05.20. 15:08

Az EJEB elutasította egy román EP-képviselő panaszát a járványügyi korlátozásokkal kapcsolatban

Arra hivatkozott, hogy a hatóságok adminisztratív őrizetbe kényszerítették, és lakhelye elhagyását 2020 március 24 és május 14 között korlátozták.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elutasította Cristian-Vasile Terhes, az uniós parlament euroszkeptikus és konzervatív pártfrakciójához tartozó román képviselő keresetét, amellyel azért fordult a strasbourgi testülethez, mert véleménye szerint hazájában a koronavírus-járvány miatt bevezetett tavalyi korlátozások megsértették a szabad mozgáshoz való jogát.

A képviselő először egy hazai bíróság elé terjesztette panaszát arra hivatkozva, hogy a hatóságok adminisztratív őrizetbe kényszerítették, és lakhelye elhagyását 2020 március 24 és május 14 között korlátozták.

Az EJEB határozatában leszögezte: a felperes szabad mozgását érintő korlátozások általánosak voltak Romániában 2020 márciusa és májusa között, azok nem csak a képviselőt érintették. A hatóság által kiszabott intézkedések semmi esetre sem minősülnek a személyes szabadság korlátozásának vagy házi őrizetnek.

A határozat hozzátette: a panaszos – állításaival ellentétben – nem állt a hatóságok megfigyelése alatt, nem kényszerítették arra, hogy szűk helyen, nem megfelelő körülmények között éljen, és nem tiltották el a társadalmi kapcsolattartástól sem tiltották el a hatóságok.

„A román hatóságok járványügyi intézkedései a felperes esetében nem sértették meg a Emberi Jogok Európai Egyezményét” – mondta ki a bíróság.

Az EJEB az 1950-ben aláírt Emberi Jogok Európai Egyezménye betartásának felügyeletére létrehozott bíróság. Az Európa Tanács által elfogadott egyik legfontosabb egyezménynek részese a strasbourgi testület mind a 47 tagállama.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában