Ország-világ

2021.04.20. 13:06

Több mint 650 ezer vakcinát szállít az EU a nyugat-balkáni partnerországokba

A vakcinákkal elsősorban az egészségügyi dolgozókat fogják beoltani, mivel ők vannak legjobban kitéve a fertőzési kockázatnak.

Az Európai Unió az osztrák kormány közreműködésével 651 ezer, koronavírus elleni oltóanyagot szállít a nyugat-balkáni partnerországokba, Albániába, Bosznia-Hercegovinába, Észak Macedóniába, Szerbiába, Montenegróba és Koszovóba – közölte az Európai Bizottság kedden.

Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos a bejelentéssel kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondta: a vakcinákat „az EU legmegbízhatóbb oltóanyaggyártó partnere”, a Pfizer/BioNTech cég szolgáltatja, az első adagokat május elején szállítják a nyugat-balkáni országokba. Kiemelte azt is, hogy a vakcinákkal elsősorban az egészségügyi dolgozókat fogják beoltani, mivel ők vannak legjobban kitéve a fertőzési kockázatnak.

„Az EU törődik nyugat-balkáni partnereivel. A járvány kezdetekor orvosi és védőfelszerelésekkel támogattuk az ott élőket, most pedig oltóanyag szállítással segítjük az egészségügyi frontvonalban dolgozókat” – tette hozzá az uniós biztos.

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter a bizottság sajtóközleményében hangsúlyozta, hogy az EU számára szolidaritási kérdés a Nyugat-Balkán oltási kampányainak támogatása.

A vakcinákat a bizottság által tavaly decemberben elfogadott 70 millió eurós költségvetésből finanszírozzák, és az idén januárban létrehozott oltóanyag-megosztási mechanizmuson keresztül juttatják el a partnerországokba.

A testület a járvány okozta gazdasági válság enyhítése érdekében már 3,3 milliárd euróval segítette a nyugat balkáni országokat az elmúlt évben. Emellett tavaly októberben egy 9 milliárd euróig terjedő beruházási tervet terjesztett elő a partnerországok hosszú távú gazdasági fellendülése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában