Ország-világ

2021.04.28. 06:14

SZFE: nem törlődnek a diákok jegyei

Folyamatos a Színház- és Filmművészeti Egyetem előző vezetősége által elkövetett hibák kijavítása – közölte az intézmény. Kiemelték: mivel nem a hallgatók lelkén száradnak az adminisztrációs mulasztások, ezért őket nem éri hátrány, a korábban végzett hallgatók eredményei sem törlődnek.

Budapest, 2020. szeptember 6. Résztvevõ a Színház- és Filmmûvészeti Egyetem (SZFE) Szentkirályi utcai épületénél az SZFE és a Parlament között szervezett élõláncon 2020. szeptember 6-án. Élõlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok ezen a napon Budapest belvárosában. Az élõlánc tagjai kézrõl kézre adták azt a chartát, amelyet délelõtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttmûködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

„Nagy munkát igényel, hogy a kötelező előírásoknak megfelelve építsük újjá az adminisztrációs ügymenetünket, hiszen ezzel egy időben haladni kell a mostani feladatokkal, például a felvételi vizsgák lebonyolításával, a záróvizsgák szervezésével, illetve a félévek indításával” – nyilatkozta a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetősége azoknak a Magyar Nemzet birtokába került dokumentumoknak a kapcsán, amelyek szerint tömeges mulasztásokat és olykor törvénysértéseket is elkövetett az intézmény előző vezetése.

A Magyar Nemzet azt is kiderítette, hogy az iratok hiányos és nem előírásszerű nyilvántartása miatt

gyakorlatilag bárkinek kiállíthattak oklevelet, egy hallgatónak akár többet is, több szakról. Nem vezették a hallgatók törzslapjait, a tanárok személyi anyagairól szóló nyilvántartást.

Számos esetben nem, vagy csak papíralapon rögzítették azokat a tanórákat, amelyekről a baloldali sajtó azt állította, hogy szabályszerűen, igazoltan tartották meg. Az SZFE sajtóosztálya a lapnak leszögezte: az előző vezetőség által okozott problémákkal nem tisztük elszámolni, ehelyett inkább orvosolják ezeket, legjobb tudásuk szerint, a hallgatók érdekében, a szabályokat betartva.

„Megterhelő az adott napi feladatokon felül »visszafelé« dolgozni. Több kolléga között kell az elmaradt feladatokat felosztani. Figyelni kell arra is, hogy a kollégák ne fásuljanak bele a monotonitásba, ne veszítsék el a motiváltságukat az akadályok miatt” – hívta fel a figyelmet az egyetem.

Arra is rámutattak, hogy a problémák hosszú ideig, folyamatosan jelentkeznek majd, hiszen mindig lesz, akinek szüksége van az irataiból másolatra, egy-egy igazolásra. „Ha ­rendszerszerűen nem lehet az erre előírt felületeken adatokat találni, akkor kutatómunkát kell folytatni olyan, egyébként egyszerű esetekben is, ahol a szabályok és előírások betartása mellett gördülékeny ügymenetnek kellene lennie. A pár perc alatt elvégezhető feladat akár órákat és hosszú ideig lezáratlan ügyeket eredményezhet” – hangsúlyozták, példaként említve, hogy rendszeresen kell kérniük az irattározó kollégák kutatását.

Az SZFE vezetése kiemelte azt is, hogy nem céljuk a volt hallgatók eredményeinek eltörlése vagy akár megkérdőjelezése.

„Nagy gondot fordítunk arra, hogy innentől kezdve lehetőség szerint hibák nélkül működjünk, a szabályok, rendeletek és törvények szigorú betartása mentén haladva” – közölték, hozzátéve: nem jelzik a hibákat a volt hallgatóknak, „hiszen nem a hallgatók tehetnek arról, ha az adminisztráció hibát hibára halmozva működött”.

A lap arról is beszámolt, hogy

az SZFE előző vezetése a vagyongazdálkodás területén is súlyos mulasztásokat követett el.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kimutatása szerint nem biztosították a közfeladat ellátását szolgáló nemzeti vagyon megőrzését és védelmét, az alkalmazott számlarend pedig nem volt összhangban a jogszabályi előírásokkal, továbbá 2019-ben az SZFE nem rendelkezett az önköltségszámítás rendjére vonatkozó szabályzattal. Ez azt jelenti, hogy az egyetem korábbi vezetése nem alakította ki a szabályszerű könyvvezetés és vagyongazdálkodás alapvető feltételeit. Az egyetem a 2018-as és 2019-es éves költségvetési beszámolók elkészítéséhez nem állított össze leltárt, amely tételesen, ellenőrizhető módon tartalmazza a mérlegben szereplő eszközöket és forrásokat. A leltárak hiányában a beszámolók nem nyújtottak megbízható és valós képet a vagyoni helyzetről és ennek változásáról – tette hozzá az ÁSZ-jelentés.

Borítókép: Résztvevő a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Szentkirályi utcai épületénél az SZFE és a Parlament között szervezett élőláncon 2020. szeptember 6-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában