Ország-világ

2021.03.01. 16:56

Több százezerért béreltet magának lakást Jakab Péter bizalmasa

Miközben egy hatalmas budai ingatlan tulajdonosa lett, a jobbikos képviselő, Kálló Gergely megtalálta a kiskapukat.

Miközben az adófizetők pénzén havi 310 ezer forintért béreltet magának egy budapesti lakást Kálló Gergely jobbikos képviselő, idei vagyonnyilatkozata szerint egy 173 négyzetméteres budai ingatlan társtulajdonosa lett – derül ki a parlament hivatalos oldalán közzétett adatokból. Bár Jakab Péter bizalmasa papíron eleget tett a jogszabályi előírásoknak, a jelek szerint a legkevésbé sem szorult rá arra, hogy igénybe vegye az elsősorban a vidéki politikusokat célzó lehetőséget – írja az Origo.

Ugyanis a bevallásában feltüntetett ingatlan egy tipikus családi lakás, amit kizárt, hogy ne tudna használni akkor, amikor havonta pár alkalommal felutazik a munkahelyére. Január 31-én éjfélkor váltak nyilvánossá a parlamenti képviselők – tavalyi évre vonatkozó – vagyonnyilatkozatai, amiből kiderült, hogyan változott a vagyonuk az elmúlt 365 napban.

310 ezerért béreltet magának lakást

A jobbikos Kálló Gergely 2020 februárjában nyerte meg a dunaújvárosi időközi országgyűlési képviselő-választást a baloldali összefogás színeiben. Egy hónappal később hivatalosan is az Országgyűlés tagja lett, miután képviselőtársai körében letette az esküt. A jogszabály előírja, hogy a ciklus közben mandátumot szerző képviselőknek, miután a parlament tagjaivá válnak, be kell nyújtaniuk a vagyonbevallásukat. Kálló ennek eleget tett: nyilatkozatában egy 100 négyzetméteres érdi családi házat tüntetett fel, ami egyébként egy 600 négyzetméteres telken áll.

A dokumentumban az is olvasható, hogy adásvétel útján tett szert az ingatlanra, aminek egyébként felerészben tulajdonosa. Lényeges, hogy vagyonnyilatkozatában ekkor még nem szerepelt budapesti lakás. Bár Érd nincs messze a parlamenttől, az Országgyűlésről szóló törvény lehetővé teszi, hogy a budapesti ingatlannal nem rendelkező képviselők az állam pénzéből béreltessenek maguknak lakást a fővárosban. A rendelkezés mögött

az a jogalkotói szándék húzódik meg, hogy a vidéki képviselők nem tudnak olyan könnyen bejutni munkahelyükre, mint budapesti kollégáik.

Mint az a parlament.hu-n közzétett adatokból kitűnik, Kálló nem sokkal képviselővé választása után igénybe vette a lehetőséget. Az Országgyűlés Hivatala tavaly júniustól kezdve havi 310 ezer forintért bérel neki egy budapesti lakást.A lakásbérleti szerződés pedig a február 24-ei állapot szerint továbbra is érvényben van, azaz azt nem mondták fel a felek.

Közben egy budai lakás tulajdonosa lett

Ez utóbbi azért furcsa, mert időközben komoly változás állt be a jobbikos politikus vagyoni helyzetében. Idei bevallása szerint ugyanis egyharmad részben tulajdonosa lett egy I. kerületi lakásnak, aminek az alapterülete 173 négyzetméter. Mint a nyilatkozatból kiderül, az ingatlant ajándékozás útján kapta. Magyarán, a helyzet a következő:

Kálló miközben az állam pénzén béreltet magának egy lakást, egy óriási budai ingatlannak lett a tulajdonosa.

Ezen a ponton érdemes felidézni, hogyan rendelkezik a képviselők lakásbérléséről az Országgyűlésről szóló törvény. A jogszabály szerint erre csak akkor van mód, ha a honatyáknak, vagy a velük közös háztartásban élő közeli hozzátartozónak nincs budapesti ingatlanuk. Van ugyanakkor egy másik fontos kitétel is a rendelkezések között: akkor is jogosultak igénybe venni a lehetőséget, amennyiben csak olyan fővárosi ingatlanuk van, amit öröklés vagy ajándékozás útján szereztek, és azon más személynek haszonélvezeti joga van. Ez utóbbi kitétel azért került bele a szabályozásba, mert az ilyen esetekben könnyen előfordulhat, hogy a tulajdonos „nem fér hozzá” a lakásához, mivel annak előnyeit más élvezi.

Kállónál mindkét feltétel megvan: ahogy korábban említettük, hivatalosan ajándékozás útján tett szert az óriási budai lakra, és mint az Origo által kikért tulajdoni lapból kiderült, az ingatlanon holtig tartó haszonélvezeti jog áll fenn. Az ingatlan-nyilvántartásban az is látszik, hogy a politikus tavaly december végén lett tulajdonos.

Jakab Péter bizalmasa tehát papíron eleget tett a jogszabályi előírásoknak,

azonban a jelek szerint legkevésbé sem szorult rá arra, hogy súlyos közpénzekből béreltessen magának lakást az Országgyűléstől. A rendszernek vannak gyenge pontjai, amit a jelek szerint nem is olyan nehéz megtalálni.

A családi fészek nem elég jó

A 173 négyzetméteres Erzsébet körúti ingatlan ugyanis egy tipikus családi lakás, ami több dologból is egyértelművé válik. A tulajdoni lap szerint az nem sokkal a rendszerváltást követően, 1995-ben került a helyi önkormányzattól a Kálló családhoz. Szintén a családi kötődést mutatja, hogy előbb testvérei, majd a politikus maga szerzett tulajdonjogot az ingatlanban. Sőt, a lakásban működik, működött a CRYO Sebészet, amit Kálló Antal főorvos vezetett, egyébként neki van holtig tartó haszonélvezeti joga az ingatlanon.

Arról nem is beszélve, hogy a jobbikos politikus, amikor 2016-ban az Újbuda Sportjáért Közhasznú Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági tagja lett, akkor szintén ezt a címet adta meg.

Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy ekkor életvitelszerűen élt a budai lakásban.

Szintén ezt támasztja alá, hogy a 2006-os önkormányzati választáson éppen az I. kerületben indult el a MIÉP színeiben. Mint rövid bemutatkozójában írta, ekkor a radikális jobboldali párt helyi szervezetének legfiatalabb tagja volt. Ez is azt mutatja, hogy a családi fészek a Krisztina körúton volt. Éppen ezért

teljesen érthetetlen, hogy Kálló miért béreltet magának az adófizetők pénzéből az átlagárnál jóval magasabb összegért budapesti lakást.

Jelen esetben ugyanis kizárt, hogy a szóban forgó ingatlant ne tudná használni, amikor havi pár alkalommal felutazik munkahelyére.

Arról nem is beszélve, hogy vagyonnyilatkozata szerint Érden is van ingatlana, ami szintén nincs túl messze Budapesttől. Sőt, legutóbbi bevallása szerint időközben egy szentendrei ingatlannal is gyarapodott a vagyona, ahonnan szintén nem megoldhatatlan a bejutás a fővárosba.

Nem ritkák a jobbikos ingatlanbotrányok

Jakab Péter pártjában nem ritkák az ingatlanokkal kapcsolatos botrányok. Ahogy korábban beszámoltunk róla, Steinmetz Ádámnak, a párt képviselőjének szinte megszámlálhatatlanul sok ingatlana van, és tavaly még jócskán vásárolt is.

Ezzel vélhetően ő rendelkezik az egyik legjelentősebb ingatlanvagyonnal az országgyűlési képviselők között: egészen pontosan 69 különálló ingatlan tulajdonosa. Tavaly ez a szám még csak 61 volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában