Ország-világ

2021.03.29. 11:18

Operatív Törzs: április 8-ig meghosszabbították a védelmi intézkedéseket (videó)

A járványhelyzettel kapcsolatos legfrissebb információkról számoltak be hétfői tájékoztatójukon a szakemberek.

Budapest, 2020. május 7. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én. MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Április 8-ig meghosszabbították a mostani védelmi intézkedéseket – jelentette be Kiss Róbert az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján. A rendőr alezredes közölte, hogy a kormány az Operatív Törzs javaslatára döntött így. A határokon is megmarad a határellenőrzés.

Kiss Róbert elmondta, hétvégén 1898-an szegték meg a maszkviselési szabályokat. Az alezredes szólt arról is, hogy a hétvégén egy vendéglátóüzletet zártak be ideiglenesen és 1481 személy szegte meg a kijárási tilalmat. A korridorokon 251 intézkedés volt – tette hozzá. Hatósági házi karantént 17 292 esetben rendeltek el a hétvégén. A határátkelőkön zökkenőmentesen lehet közlekedni. Kiss Róbert elmondta azt is, hogy tavaly óta 556 büntetőeljárás indult a járványüggyel kapcsolatban, és ebben 112 személyt hallgattak ki.

Müller Cecília elmondta, hogy egy hét alatt a korábbi héthez képest 13 százalékkal nőtt az új fertőzések száma, és ezzel párhuzamosan nő az aktív fertőzöttek száma is. Az országos tiszti főorvos közölte, hogy nagyon sokan vannak kórházban. Rendkívül leterheltek a kórházak – tette hozzá.

Müller Cecília elmondta, hogy mindenáron el kell kerülni a fertőzést, mivel senki sem tudja, hogy nála hogyan zajlik le a betegség, ráadásul tovább is tudja adni a vírust. Soha ekkora nem volt az egyéni felelősség kérdése – tette hozzá. A tiszti főorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy most is nagy fegyelmezettség kell, mert ha nem fertőződünk meg, akkor az egészségügyet sem terheljük.

Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy a favipiravir életet menthet, ha idejében adják. Éppen ezért a gyógyszert a háziorvosok is felírhatják, és egy újabb lépéssel mindenki rendelheti már. Müller Cecília közölte, hogy mára már csaknem 56 ezer dobozt rendeltek belőle.

Az oltások rendben zajlanak, már több mint 1,9 millió ember kapta meg legalább az első védőoltást

– mondta Müller Cecília. Az idővel futunk versenyt, így akit megszólítanak, az oltassa be magát. Az első oltást követően is egy jelentős védettség alakul ki – tette hozzá.

Müller Cecília elmondta, hogy 250 ezer adag Szputnyik V vakcinát szabadítottak fel hétfőn. Ez egy korábban beszállított adag, rendben van, felhasználható. Folyamatosan érkeznek az oltóanyagok – tette hozzá.

Az óvodai, iskolai és bölcsődei dolgozók kampányszerű oltása következik, éppen ezért mindegyikük regisztráljon ma éjfélig

– kérte a tiszti főorvos.

Müller Cecília elmondta, hogy a honvédségi oltóbuszok segítségével is zajlik a vakcináció. A Nógrád megyei Nőtincs településen oltottak először – tette hozzá. Itt is szükséges a regisztráció – mondta az országos tiszti főorvos. Vagy négy, vagy öt buszban fognak oltani mindennap Nógrád megyében, nagyrészt kistelepüléseken – mondta a szakember.

A kismamák és a szoptató édesanyák is konzultáljanak az orvosaikkal, ők tudják meghatározni a kockázati szinteket az oltással kapcsolatban – mondta Müller Cecília. Ha időpontot kapnak az oltási pontra, akkor vigyenek igazolást, vagy kiskönyvet magukkal. A második és harmadik trimeszterben ajánlják a védőoltást – tette hozzá a szakember.

A szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga igazolja, hogy 100 százalékban a brit mutáns van jelen

– mondta Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos közölte, hogy országos átlagban a koronavírus örökítőanyaga stagnál, de vannak olyan települések, ahol enyhe emelkedés van. Salgótarján, Budapest agglomerációja, Szeged, Székesfehérvár esetében van enyhe növekedés – tette hozzá.

Mindennap vannak fiatalok az áldozatok között – mondta Müller. Az idősek aránya folyamatosan csökken a betegek között. Életveszélyes, ha nem egy háztartásba tartozók összeverődnek maszk nélkül, és erre a hétvégén is volt példa – tette hozzá. Ne zsúfolt helyekre menjünk, ha a szabadban szeretnénk tartózkodni – hangsúlyozta a szakember.

A tájékoztató végén Müller Cecília kérdésre válaszolva azt mondta, hogy azon idősek, akik már a második védőoltást is megkapták, vegyék figyelembe, hogy 100 százalékos védettséget semmilyen oltás nem ad. Gondolni kell azokra, akik nem védettek még, és minden szabályt be kell tartani. Senki sem érezheti magát biztonságban a vírus terjedésétől, mindenki küszködik Európában – mondta a szakember. Müller Cecília közölte, hogy rendkívül intenzíven terjed a járvány. Nyilvánvalóan egyre nő a védettség, de nincs 100 százalékos védettség.

Az Operatív Törzs tájékoztatóját itt tudja megtekinteni:

Borítókép: A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában