temető ügy

2021.02.17. 13:05

Csíki közbirtokosságok pert indítottak az úzvölgyi területeikért

A csíkszentmártoni Aklos közbirtokosság és a csíkcsekefalvi közbirtokosság pert indított Darmanesti (Dormánfalva) önkormányzata ellen.

A Bákó megyei település saját nevére telekkönyveztette három, összesen közel 16 hektáros úzvölgyi közbirtokossági területet – írja a Székelyhon.ro portál.

Múlt év decemberében vált nyilvánossá, hogy

Darmanesti önkormányzata újabb területeket telekkönyveztetett saját nevére az úzvölgyi katonatemető környékén.

A Bákó megyei város a csíkszentmártoni Aklos közbirtokosság és a csíkcsekefalvi közbirtokosság három, összesen csaknem 16 hektáros területét íratta saját nevére a Bákó megyében illetékes kataszteri hivatalban. A parcellák Darmanesti tulajdonaként jelennek meg a digitalizált kataszteri nyilvántartásban. Az említett parcellákat

korábban a csíki közbirtokosságoknak szolgáltatták vissza,

ők pedig már 2004-ben saját nevükre telekkönyveztették ezeket a Hargita megyében illetékes kataszteri hivatalban. A kétszeres telekkönyvezés a Kárpátok egyik és másik oldalán fekvő szomszédos települések határvitája miatt történhetett meg.

Amint a Székelyhon írja: a Hargita megyei telekkönyvezések nem szerepeltek a 2009-ben megjelent E-terra integrált kataszteri és telekkönyvi rendszerben, de 2019-ben a Hargita megyei kataszteri hivatal illetékese felhívta a Bákó megyeiek figyelmét, hogy abban az övezetben korábban öt területre helyrajzi számokat adtak ki Hargita megyében.

Mátyás László, a csíkcsekefalvi közbirtokosság elnöke a portálnak elmondta, a mojnesti telekkönyvi hivatalhoz és Darmanesti polgármesteréhez fordultak az ügyben. Utóbbi az írásos megkereséseikre és telefonhívásaikra nem válaszolt, a mojnesti kataszteri hivatal pedig nem tartotta indokoltnak az érintett területek telekkönyvezésének a felülvizsgálatát. Ezért a

bírósághoz fordultak a területfoglalás és telekkönyvezés érvénytelenítése érdekében,

akárcsak a csíkszentmártoni közbirtokosság.

Úzvölgye település 2019-ben került az érdeklődés középpontjába, amikor Darmanesti polgármesteri hivatala román parcellát hozott létre, az első világháború úzvölgyi csatáiban elesett katonák temetőjében. A magyar sírkertnek tekintett temetőt korábban Csíkszentmárton község gondozta.

Az elnéptelenedett Úzvölgye település törvény szerint Csíkszentmárton községhez tartozik, területét azonban, amelyen a temető is fekszik, mind Csíkszentmárton, mind Darmanesti a magáénak tekinti. A területvita és a temető kapcsán perek tucatja van folyamatban.

Borítókép: Székelyföldi és magyarországi zarándokok az Úz-völgyében lévő katonatemetőben 2020. augusztus 26-án. / Illusztrációfotó / Kátai Edit / MTI

Ezek is érdekelhetik