lebuktak

2021.02.11. 14:31

Az ukrán titkosszolgálat iszlamista terrorsejtet leplezett le Kijev mellett

A csoport vezetője egy olyan férfi, aki nemzetközi körözés alatt áll szíriai harci tevékenységben való részvételért.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) leleplezte az Iszlám Állam (IÁ) nemzetközi terrorista szervezet egy kisebb csoportját Kijev környékén, tagjait őrizetbe vették – hozta nyilvánosságra az SZBU hivatalos honlapján csütörtökön.

A közlemény szerint a csoport vezetője egy olyan férfi, aki egy meg nem nevezett kelet-európai ország által kiadott nemzetközi körözés alatt áll szíriai harci tevékenységben való részvételért. Tavalyelőtt hamis iratokkal érkezett Ukrajnába, és vele „hasonló gondolkodású”, nem ukrán állampolgárokból verbuvált csoportot.

A szolgálat munkatársai felderítették, hogy a csoport tagjai útleveleket hamisítottak ukrán és orosz állampolgároknak, valamint Ukrajnában való tartózkodásra jogosító iratokat a Közel-Keletről és Közép-Ázsiából érkező bevándorlóknak.

A csoport egyes tagjai az Iszlám Állam aktív hívei. Az SZBU kilenc helyszínen végzett házkutatást a gyanúsítottak lakhelyein, illetve menedékházakban. Ezek folyamán trotilt tartalmazó robbanóeszközt, F-1 típusú kézigránátot, nyolc gránátvető-lövedéket, valamint külföldi valutát és olyan bankkártyákat foglaltak le, amelyeken keresztül Szíriába utaltak pénzt. A biztonsági szolgálat hozzátette, hogy a csoport tagjai szélsőséges írásokat is terjesztettek potenciális támogatóik körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában