Ország-világ

2021.02.10. 17:14

A túl korai enyhítés után teljes karantén jön Athénban

A görög kormány nemrég stabilnak ítélte a járványügyi helyzetet, amire hamar rácáfoltak az adatok.

Rendőr ellenőrzi az autósok lakhelyelhagyási engedélyét Athénban

Forrás: MTI / AP

Fotó: Jorgosz Karahalisz

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök bejelentette, hogy csütörtöktől teljes karantén alá helyezik Athén térségét – írja a Magyar Nemzet.

– A koronavírus-járvány első hullámában és a karácsony után bevezetett szigorítások alapján az a tapasztalatunk, hogy minél gyorsabban elrendeljük a korlátozásokat, annál gyorsabban oldjuk fel őket

– nyilatkozta televíziós beszédében a kormányfő.

Micotákisz azzal indokolta a kijárási tilalom elrendelését, hogy a koronavírusos betegek számának növekedése jelentős mértékben terheli az ország egészségügyi rendszerét, és a gyorsabban terjedő vírustörzsek is veszélyt jelentenek.

– A mozgás szabadságának korlátozásával még azelőtt megfékezhetjük a járványt, mielőtt terjedne, illetve időt adhatunk az egészségügynek az oltási kampány előrehaladásáig

– tette hozzá a miniszterelnök.

A február végéig tartó intézkedések értelmében az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak kivételével minden kiskereskedelmi üzletnek zárva kell tartania, az éttermekben és a kávézókban pedig kizárólag elvitelre lehet majd rendelni. Az iskoláknak át kell állniuk a távoktatásra, továbbá a templomok sem nyithatnak ki.

Athénban és Szalonikiben már a múlt hét végén szigorítottak: három órával meghosszabbították a hétvégére vonatkozó kijárási tilalmat. Az új szabályok értelmében szombaton és vasárnap este hat órától reggel ötig csak különösen indokolt esetben hagyhatják el otthonukat a lakosok.

Kiriakosz Micotakisz, görög miniszterelnök
Fotó: AFP PHOTO / Greek Prime Minister's Press Office

– Nem titkolom: az elkövetkezendő hónapokban a veszélyhelyzettől függően enyhíthetünk vagy szigoríthatunk a korlátozásokon – közölte a Micotákisz.

A döntés a fővárosi régió lezárásáról várható volt, hiszen az új megbetegedések száma ismét növekedni kezdett azután, hogy a kormány január közepén enyhített a járványügyi intézkedésein

– annak ellenére, hogy a vírusmutációk már javában terjedtek és a környező európai országok tragikus adatokat produkáltak.

Görögország járványgörbéje novemberben érte el a csúcsot: volt olyan nap, amikor az elhunytak száma meghaladta a százhúszat, az új fertőzötteké pedig a háromezret.

Rendőr ellenőrzi az autósok lakhelyelhagyási engedélyét Athénban
Fotó: Jorgosz Karahalisz / MTI / AP

Majd a kormány az előző hónap közepén kijelentette, hogy az új megbetegedések visszaesésével az ország járványügyi helyzete stabil, és számos korlátozást feloldottak – kinyitottak az üzletek és több szolgáltatást is újra igénybe lehetett venni.

Most, egy hónappal később pedig az egészségügy túlterheltségével és a járványügyi adatok ismételt emelkedésével szembesülnek, miközben az oltási kampányuk a többi európai uniós tagállaméhoz hasonlóan lassú ütemben halad.

A 11 millió lakosú Görögországban eddig több mint 410 ezer embert oltottak be legalább a vakcina első dózisával. A miniszterelnök szerint a legveszélyeztetettebbek már tavasszal biztonságban lesznek, amikor – reménye szerint – a turizmus is újra beindul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában