Ország-világ

2021.01.01. 16:57

Elvette a rendőrök jutalmát az újpesti polgármester

Egy tollvonással kihúzta a költségvetésből Déri Tibor a karácsonyi pénzügyi elismerések keretét.

Öngólt lőtt Újpest momentumos polgármestere, Déri Tibor, amikor a karácsony előtti napokban egy tollvonással kihúzta a költségvetésből a már tíz éve meglévő, a kerületi rendőrök és tűzoltók év végi elismerését lehetővé tevő pénzügyi keretet – írja a Magyar Nemzer. Mindezt csak néhány nappal azelőtt tette meg a pandémia miatt egyszemélyi városrészvezetést gyakorló polgármester, hogy december 24-én egy 35 éves, dühöngő őrült megkéselt egy rendőrőrmestert, a 26 éves L. Pétert a Kassai utca egyik panelházában. Az egyenruhás járőrtársnőjét, a 23 éves Erikát is meg akarta támadni az őrjöngő, ám az őrmesternő lelőtte a vélhetően drog hatása alatt lévő férfit. L. Péter szerencsére túljutott az életveszélyen, de még mindig a Honvédkórházban kezelik.

Az Újpesti Hírek számolt be a momentumos polgármester – ellenfelei szerint – politikailag vállalhatatlan, emberileg érthetetlen döntéséről.

„Déri Tibor, Újpest polgármestere

a vészhelyzet adta jogkörével élve úgy döntött, hogy megszünteti azt az évtizedes hagyományt, hogy Újpest Önkormányzata minden év végén jutalomban részesíti azokat a rendvédelmi dolgozókat, tűzoltókat, rendőröket, akik nap mint nap az újpestiek biztonságáért dolgoznak.

Ez a nagyságrendileg évi ötmillió forint nem igazán volt jelentős tétel a helyi költségvetésben, és inkább egy jelképes támogatásnak volt mondható, amely azt kívánta kifejezni, hogy Újpest közössége elismeri és jutalmazza azt a munkát, ami által Újpest az elmúlt évek alatt az egyik legbiztonságosabb kerületté vált” – írja a helyi online lap.

Időközben az Újpestért Egyesület és a Fidesz kerületi szervezete nyilatkozatban szólította fel Déri Tibort, hogy adja vissza a rendőrök támogatását, és az ámokfutó ártalmatlanításában részt vevő két rendőrt részesítse külön jutalomban.

„A Fidesz újpesti szervezete és önkormányzati frakciója mielőbbi teljes felépülést kíván a 24-én súlyosan megsebesített újpesti rendőrnek, és elismerését fejezi ki a társát megmentő kollégájának. Egy város, egy közösség akkor erős, ha odafigyelünk egymásra, ha megbecsüljük a másik munkáját. Az újpesti rendőrök és tűzoltók napról napra, akár életüket is kockára téve óvnak, védenek minket. Újpest Önkormányzata munkájuk elismeréseként és a tisztelet kifejezéseként most már több mint egy évtizedre visszatekintően karácsony alkalmából megjutalmazta az újpesti rendőröket és tűzoltókat. Idén Déri Tibor polgármester úgy döntött, hogy elveszi ezt tőlük. Az újpesti Fidesz

felszólítja a baloldali városvezetést, hogy haladéktalanul vonja vissza ezt a méltatlan intézkedést, és ha utólag is, de adja oda az elismerő jutalmat!

Ezért a Fidesz-frakció javasolja, hogy Déri Tibor, élve a járványügyi helyzet adta jogkörével, az önkormányzat költségvetéséből hatmillió forintot a rendőrségi jutalmazásra, egymillió forintot pedig az érintett rendőrpáros célzott jutalmazására biztosítson!” – írják a kerületi kormánypárti politikusok.

Kérdés, mit szól ehhez a szivárványkoalícióban aktív Momentum polgármestere. Déri Tibor ugyanis – politikai ellenfelei szerint álságos módon – a támadás után két nappal ezt írta a közösségi oldalán: „Két nappal ezelőtt, szenteste napján megdöbbenéssel értesültünk a reggeli eseményekkel kapcsolatban.Mindenekelőtt a két rendőrnek mielőbbi felépülést kívánunk, és köszönjük tisztes helytállásukat, Újpestért végzett munkájukat! Az ünnepek után pedig Újpest Önkormányzata nevében méltóképpen szeretnénk megköszönni helytállásukat.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában