transzatlanti kapcsolatok

2021.01.26. 22:10

Az amerikai szenátus jóváhagyta Antony Blinken külügyminiszteri kinevezését

A száztagú szenátusban 78-an támogatták, míg 22-en ellenezték Joe Biden új amerikai elnök jelöltjét.

Jóváhagyta Antony Blinken külügyminiszteri kinevezését kedden az amerikai törvényhozás felsőháza.

A száztagú szenátusban 78-an támogatták, míg 22-en ellenezték Joe Biden új amerikai elnök jelöltjének kinevezését, ez az arány jóval nagyobb, mint két elődje, Rex Tillerson és Mike Pompeo esetében volt.

Bár egyszerű többség is elegendő lett volna, a demokraták által ellenőrzött testületben számos republikánus is támogatólag szavazott.

Az 58 éves, magyar származású felmenőkkel is rendelkező Antony Blinken az Egyesült Államok 71. külügyminisztere.

Előző heti szenátusi meghallgatásán Blinken ígéretet tett arra, hogy kijavítja a károkat, amelyeket az Egyesült Államok és a külügyminisztérium imázsa elszenvedett az elmúlt négy évben külföldön. Kiemelte, hogy hivatásos diplomatákat tervez kinevezni a kiemelkedő posztokra. „Amerika vezető szerepe számít. A valóságban a világ nem szervezi meg önmagát” – hangsúlyozta.

„Ha mi nem kötelezzük el magunkat, nem vezetünk, az egyik dolog, ami bekövetkezik, az, hogy valamelyik más ország próbálja meg elfoglalni a helyünket, de nem olyan módon, amely előmozdítja az érdekeinket és értékeinket. A másik lehetőség a káosz. Egy sem szolgálja az amerikai népet” – mondta.

Az amerikai diplomácia új irányítója határozottan támogatja a transzatlanti kapcsolatok ismételt megerősítését, a szakemberek így jelentős közeledésre számítanak az Egyesült Államok és Európa között a következő években.

Barack Obama egykori elnök kormányzatában Antony Blinken a nemzetbiztonsági tanácsadó, majd pedig a külügyminiszter helyettese volt. Pályáját még Bill Clinton elnöksége idején kezdte a külügyminisztériumban. Édesapja, a jelenleg 95 éves Donald Blinken ebben az időben Magyarországon volt amerikai nagykövet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában