Járvány

2020.06.10. 06:24

Szerződést szeghettek a Pesti úti idősek otthonában

Az orvosoknak rendszeresen ellenőrizniük kellett volna az otthon lakóinak állapotát.

Budapest, 2020. április 19. Az Országos Mentõszolgálat védõruhába öltözött munkatársai a lakók második tesztelését kezdik meg a fõvárosi önkormányzat Pesti úti idõsotthonában 2020. április 19-én. Müller Cecília országos tisztifõorvos utasítására megkezdõdött a fõvárosi fenntartású Pesti úti idõsotthon lakóinak második tesztelése is. Az otthonban már csak olyanok vannak, akiknek az elsõ tesztje negatív volt, most második körben is ellenõrzik õket, nehogy újra kitörjön a járvány. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A Magyar Nemzet közérdekű adatigénylésben kérte ki a Fővárosi Önkormányzat Pesti Úti Idősek Otthona és az orvosi ellátást végző Házidoktor 17 Kft. közötti szerződéseket. A 2018. július elsejétől érvényes dokumentum szerint a Házidoktor 17 Kft.-nek számos kötelezettsége volt az intézményben, például „az ellátottak egészségi állapotának rendszeres ellenőrzése” sok egyéb teendő mellett. A határozatlan időre szóló szerződés értelmében 13,2 millió forint díjazást kapott a Házidoktor 17 Kft. évente.

A nyilvánosságra került információk alapján felmerülhet a szerződésszegés esete, az idősotthon több lakójánál ugyanis kiszáradást és rühességet állapítottak meg, valamint az orvosi jelenlét is kérdéses volt egyes időszakokban.

„Amennyiben a szerződésben előírt orvosi jelenlét hiányát megállapítják, annak akár súlyos jogkövetkezményei lehetnek” – nyilatkozta a lapnak ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője. Hozzátette: nehezen történhetett meg a szerződés szerinti kötelezettség teljesítése, ha a járvány legnehezebb időszakában valóban nem volt jelen orvos az idősotthonban. A Magyar Nemzetnek korábban György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára elmondta: „Az idősotthonban végzett kormányhivatali vizsgálatok egyértelmű eredményt hoztak, napokon, sőt akár heteken keresztül nem volt napi nyolcórás orvosi jelenlét az intézményben, még akkor sem, amikor már tömeges fertőzések voltak.”

A lap birtokába jutott megállapodások szerint súlyos jogkövetkezményekkel járó mulasztások történhettek

„A jogszabályok értelmében a fenntartónak alapvető feladata és kötelessége, hogy a kötelező szakmai protokollokat betartassa, alkalmaztassa az általa fenntartott szociális intézményekben” – válaszolta ifj. Lomnici Zoltán. Hozzátette: az önkormányzatoknak, amelyek feladatellátási kötelezettségeiket nem teljesítették, vizsgálni kell a felelősségét.

Szerinte ha nincs biztosítva a folyamatos orvosi ellátás, az felveti a fenntartó, a munkáltató és fegyelmi jogkört ellátó intézményvezető, továbbá a megbízott háziorvosi szolgálat felelősségét is.

A fővárosi kormányhivatal hétfőn közölte: a hiányosságok összességében hozzájárulhattak az intézményben történt tömeges fertőzéshez, amelyben mintegy ötven lakó elhunyt, 312-en megfertőződtek és 36 dolgozó is elkapta a koronavírust.

Hová tűnt soros Pénze?

Mélyen hallgat Karácsony Gergely a Soros György által a járvány elleni védekezésre adományozott egymillió euró felhasználásáról. Az erre vonatkozó előterjesztésből kiderül, hogy a támogatás sokkal több, mint amit korábban elárultak: a Nyílt Társadalom Alapítvány 1 540 000 dollárt kíván biztosítani a fővárosnak. Az ügy pikantériája, hogy korábban lapunkkal azt az információt közölte a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat: a teljes egymillió eurót tesztekre költötték. Ami lehetetlen, mert az ígért támogatás fele érkezett csak meg a főváros számlájára, ami viszont kevesebb, mint egymillió euró. Mi több, a támogatás második felét csak akkor kapják meg, ha felhasználták az első részlet hetvenöt százalékát. Ebből az következik, hogy még az első részletet sem költötték el, tehát nem mondtak igazat, amikor lapunknak azt állították: a teljes támogatást Covid-tesztekre fordították. A Magyar Nemzet újból feltette a kérdést a főpolgármesternek, hogy mire költötték a pénzt, illetve megérkezett-e az adomány második része, de ezidáig nem érkezett válasz.

Borítókép: Az Országos Mentőszolgálat védőruhába öltözött munkatársai a lakók második tesztelését kezdik meg a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában 2020. április 19-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában