Járvány

2020.05.27. 10:53

Fürjes Balázs: elfogadta a kormány a városépítési programot

A kormány nagyszabású városfejlesztési programot fogadott el, amelynek célja, hogy a magyar városokban új, megfizethető árú lakások épüljenek. A döntés alapján a rozsdamezős területeken épülő új lakások vásárlásának áfája 5 százalékra csökken és gyorsabb lesz az engedélyezés, az építkezések megvalósítása.

A kormány elfogadta a városi otthonteremtési programot, amellyel az új, megfizethető árú ingatlanok építése és a rozsdaövezet lebontása a célja – számolt be Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján.

A kormány az elfogadott programmal három kihívásra szeretne megoldást biztosítani:

 • a városokban épüljenek elérhető árú, jó minőségű új otthonok a városi lakosság számára
 • az évtizedek óta pusztuló, elhanyagolt, ugyanakkor a városokban nagyon jó elhelyezkedésű rozsdaövezetek megújítása, bekapcsolás a városok fejlesztésébe
 • az építőipar megerősítése jelentősen hozzájárulhat a gazdaság újraindulásához is, munkahelyeket teremt a szektorban tevékenykedő embereknek és vállalkozásoknak is.
 • Azt javasolják az Országgyűlésnek, hogy a szaktörvényben hozza létre a barnamezős akcióterület fogalmát,

  27-ről csökkentse 5 százalékra az itt épülő új lakások áfáját, legyen továbbra is áfamentes a lakásbérlet,

  és a kormányt hatalmazza fel, hogy az önkormányzatokkal egyeztetve jogszabályban állapítsa meg a barnamezős akcióterületeknek minősülő konkrét városrészeket.

  A Miniszterelnökséget vezető miniszter feladatul kapta, hogy kezdje meg a barnamezős beruházások több ezer hektáros területének megtervezését.

  Fürjes Balázs kijelentette, hogy a program célja, hogy a városokban jó helyen elhelyezkedő rozsdaövezetekre a települések ne problémaként, hanem lehetőségként tekintsenek. ezek a területek ugyanis a városok aranytartalékai – tette hozzá az államtitkár.

  Mi a rozsdaövezet?

  A városokban jó helyen, jellemzően a belváros és a külváros közötti átmeneti zónában elhelyezkedő területek, amelyek régen a város szélének számítottak, és általában ipari tevékenységeknek, gyáraknak, pályaudvaroknak, raktáraknak adtak helyet. A tevékenység megszüntetése után azonban ezek a területek sok helyen évtizedek óta elhagyatottan, lepusztultan, funkció nélkül állnak. Ugyanakkor, mivel jó helyen vannak és jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkeznek, beilleszthetők a város vérkeringésébe.

   

  Ezek is érdekelhetik