Hajtómű-leállásra gyanakodnak

2020.05.23. 15:58

Ketten élték túl a pakisztáni repülőgép-katasztrófát

Ketten élték túl a pénteki pakisztáni repülőgép-szerencsétlenséget – tájékoztatott Szindh tartomány egészségügyi minisztériumának egyik szóvivője, Míran Juszaf szombaton.

Pénteken még három túlélőről számoltak be, mivel egy sérült helyi lakost is az utasokhoz számoltak.

A pakisztáni légitársaság PK8303-as járatán közlekedő Airbus A230-as típusú gép Lahorból érkezett Karacsiba, fedélzetén 91 utassal és a nyolcfős legénységgel, de a leszállás előtt lezuhant a karacsi repülőtér közelében.

A pilóta röviddel az ütközés előtt technikai problémákról számolt be az irányítótoronynak. A baleset pontos oka egyelőre tisztázatlan, de a rádióüzenet alapján hajtómű-leállásra gyanakodnak.

Szemtanúk beszámolója szerint a repülőgép több kört leírt a levegőben, mielőtt lezuhant. A gép szinte letarolta a közeli lakónegyedet, 25 ház vált lakhatatlanná. A helyiek közül legalább 17-en sérültek meg, őket egy közeli kórházba szállították.

Arsad Malik, a pakisztáni légitársaság (PIA) vezetője elmondta, hogy az utasszállító repülésre alkalmas állapotban volt, minden kötelező ellenőrzést végrehajtottak rajta, és a legénységet kiképezték a vészhelyzetek kezelésére. Malik független és átlátható nyomozást ígért. Az Airbus közölte, hogy segítséget nyújt a nyomozásban.

A túlélők egyike a pakisztáni Geo TV-nek nyilatkozott a becsapódás előtti utolsó pillanatokról.

A gép rázkódni kezdett, és a pilóta figyelmeztetett, hogy gondok lehetnek a leszállással mondta Mohammad Zubajr.

Az emberek pánikba estek, és hangosan imádkozni kezdtek folytatta. A pilóta a következő 10-15 percben a levegőben tartotta a gépet, majd másodszor is bejelentette, hogy megpróbál leszállni, de a repülő lezuhant tette hozzá.

Az irányítótorony és a pilóta közötti üzenetváltás szerint az első sikertelen leszállási kísérletet követően a kapitány tett egy kört, hogy újra megpróbálja földre tenni a gépet.

Az égési sérüléseket szenvedett, ám stabil állapotban lévő túlélő elmondta, hogy a becsapódást követően minden lángokban állt körülötte, és emberek sikolyait hallotta.

A szerencsétlenségben teljes családok vesztették életüket, köztük egy bankár, felesége és három gyermeke. Egyes értesülések szerint Zara Abid pakisztáni színésznő és modell is a gépen tartózkodott.

Pakisztán március közepén, a koronavírus-járvány terjedését lassítandó leállította a légi forgalmat. A belföldi járatokat ezen a héten, nem sokkal a ramadán böjti hónap végét jelző többnapos ünnep előtt indította újra, egyebek között azért, hogy az egymástól sokszor messze élő családtagok ezekben a napokban együtt lehessenek. Nemzetközi járatokat a hónap végéig nem indítanak.

Az országban több súlyos repülőgép-szerencsétlenség történt az elmúlt években. 2016-ban a pakisztáni légitársaság egyik gépe lezuhant, a balesetben ötvenen vesztették életüket. 2012-ben egy kis magán légitársaság Karacsiból Iszlámábádba tartó gépe csapódott a földbe 127 ember halálát okozva. 2010-ben egy Airbus zuhant le Iszlámábád közelében, a gép 152 utasa meghalt a szerencsétlenségben.

Ezek is érdekelhetik