hadi üzlet

2020.04.09. 22:44

Egyiptom újabb német gyártású tengeralattjárót vett át

Átadták csütörtökön Kielben az Egyiptom által Németországtól megrendelt összesen négy tengeralattjáróból a harmadikat az arab ország haditengerészete számára – közölte a harceszközöket gyártó ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS).

„A globális koronavírus-járvány miatt ez az átadás igazán különleges mérföldkőnek bizonyult számunkra” – jelentette ki Rolf Wirtz, a TKMS vezérigazgatója.

Ahmed Háled ellentengernagy, az egyiptomi haditengerészet főparancsnoka üzenetében elismeréssel adózott a tengeralattjáró jó minőségének. Tavaly májusban a tengeralattjáró névadó ceremóniáján Háled is részt vett. A tengeralattjáró akkor az S 43 nevet kapta.

A hajógyár szerint a harminc fős legénységgel üzemelő tengeralattjáró 62 méter hosszú és nyolc torpedóvető csöve van. Az árról hivatalos értesülés nincs, a Kieler Nachrichten című helyi lap viszont úgy tudja, a négy tengeralattjáró összesen mintegy egymilliárd euróba (355 milliárd forint) került. A megrendelés keretében 2016 decemberében adták át az első hajót (S 41), amit 2017 augusztusában a második (S 42) követett. A negyediket várhatóan 2021-ben adják át.

Izrael bírálta a német fegyvereladást Egyiptomnak. Szakértők szerint a zsidó állam attól tart, hogy ezáltal csökkenhet haditechnikai fölénye a közel-keleti régióban. Benjámin Netanjahu miniszterelnök izraeli kormányfő 2019 márciusában mégis elismerte, hogy 2014-ben jóváhagyta az ügyletet, amelyet Egyiptom a Muszlim Testvériség mozgalomhoz tartozó Mohamed Murszi államfő idején kötött. Murszit 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból.

Németországban is bírálatok érik a fegyvereladást az észak-afrikai országnak. Egyiptom ugyanis tagja a jemeni polgárháborúban a kormányerők oldalán harcoló arab koalíciónak, és fegyverszállításokkal a líbiai konfliktusba is beavatkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában