nincs szükség a vallomására

2020.03.13. 11:03

Szabadlábra helyezték a WikiLeaks volt informátorát

Szabadlábra helyezték helyi idő szerint csütörtökön Chelsea Manninget, az amerikai hírszerzés egykori elemzőjét, aki csaknem egy évet töltött börtönben, mert nem volt hajlandó tanúskodni a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója, Julian Assange ügyében folyó vizsgálatban.

Former military intelligence analyst Chelsea Manning speaks to the press ahead of a Grand Jury appearance about WikiLeaks, in Alexandria, Virginia, on May 16, 2019. (Photo by Eric BARADAT / AFP)

Forrás: Eric BARADAT

Fotó: AFP

A Virginia állambeli bíró, Anthony Trenga szerint Manning tanúvallomására már nincs szükség az ügyben, ezért rendelte el a szabadon bocsátását.

Manning 2010-ben

több mint 700 ezer, az iraki és az afganisztáni háborúval kapcsolatos bizalmas dokumentumot, közöttük 250 ezer diplomáciai táviratot adott át a WikiLeaks-nek.

2019-ig már hét évet letöltött egy katonai börtönben a rá kirótt 35 éves börtönbüntetéséből, ekkor Barack Obama akkori elnök kegyelemben részesítette.

Tavaly májusban szabadlábra helyezték, de néhány nap múlva ismét őrizetbe vették. Már akkor leszögezte: inkább éhen hal, mint hogy tanúskodjon.

Ügyvédei szerint Manning szerdán öngyilkosságot kísérelt meg a börtönben, május óta másodjára.

Szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy az ügyészség ismét elrendeli Manning őrizetbe vételét, ám egyelőre nincsenek erre utaló jelek.

Borítókép: Chelsea Manning 2019. május 16-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában