terv

2020.02.06. 06:38

Külföldi pénzből támadná a Nemzeti Alaptantervet a baloldali írótársaság

Ha az Európai Unió is támogatja kezdeményezésüket, már ősszel akcióba lendülnének.

A Szépírók Társaságához közel álló forrásból az Origo úgy tudja, hogy külföldi finanszírozással akarják felülírni a módosított Nemzeti Alaptantervet, amely ellen a baloldal széleskörű támadást indított. Ezt egy rendkívüli közgyűlésen tárgyalnák, más pontok mellett.

Az új NAT szövegére is reagálni fogunk. Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy már régóta érzékeljük a problémát, ami most a NAT-ban megtestesülni is látszik

- mindez abban az Origo birtokába került levélben olvasható, amit a Szépírók Társaságának egyik elnökségi tagja írt a szervezet tagjainak.

A levél írója, Czinki Ferenc bejelenti a tagoknak, hogy a NAT miatt egy „nemzetközi összefogás” részeként indított projektben vesznek részt, melynek többek között az is célja, hogy „kortárs irodalmat” (nyilván az általuk ideológiailag helyesnek tartottat) jutassanak el általános iskolákba, középiskolákba és más olyan helyekre, „ahol valami akadályozza a hozzáférést” (ezek között börtönöket és kórházakat sorol fel, például).

Emellett egyetemistáknak is kiegészítő képzést akarnak nyújtani – nyilván a NAT szándékait ellensúlyozandó. A levélben Czinki nem fejti ki, hogy ezt milyen akkreditáció alapján teszik.

Bár a terv rendkívül körmönfontan van megfogalmazva, az nyilvánvaló, hogy a börtönökkel ellentétben az iskolákban nem akadályozza semmi a hozzáférést, így egyértelmű, hogy a terv az, hogy külföldi pénzből írják felül a Nemzeti Alaptantervet.

A levélben külön kiemelte, hogy

a megvalósítás szeptemberben indul, ha az Európai Unió támogatja a kezdeményezést.

Rögtön támadni kezdték a baloldalról az alaptantervet

Az új Nemzeti Alaptanterv bevezetésével a tanulói óraszámok csökkennek, az iskolai önrendelkezés növekszik. A legfontosabb változások egyike, hogy kevesebb lesz a maximális heti óraszám, ami csökkenti a tanulók terhelését és a lemorzsolódást. Emellett az idegen nyelvek tanulását is tovább erősíti az új alaptanterv.

A balliberális oldalról nem meglepő módon ideológiai okok miatt érte több vád az új NAT-ot, és több olyan észrevétel is megjelent a sajtóban, amely nem felel meg a valóságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában