Csongrád megye is támogatja a Székelyföldért indított aláírásgyűjtést

Több magyarországi település és fővárosi kerület után a megyei testületek közül elsőként a Csongrád megyei közgyűlés biztosította támogatásáról a Székely Nemzeti Tanács által indított polgári kezdeményezést.

Székely zászlót tart a Székelyföld autonómiájáért tartott őrtűzgyújtás egyik résztvevője a XXII. kerületi Tóth József utcában 2019. október 27-én.

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A Csongrád megyei közgyűlés legutóbbi ülésén Magyar Anna alelnök napirend előtti felszólalásában a Székely Nemzeti Tanács törekvésének támogatására szólította fel a testület tagjait.

Az alelnök hangsúlyozta, hogy a székelyföldi szervezet által útjára indított polgári kezdeményezés a közvetlen demokrácia eszközével élve kívánja elérni, hogy Európán belül nemzeti régiók jöhessenek létre. Olyan sajátos kultúrájú, identitású népcsoportokról, illetve az azok által többségben lakott térségekről van szó, amelyek a földrész számos országában léteznek, az önrendelkezés különböző szintjét gyakorolják, de

vannak olyan régiók is – ilyen a Székelyföld –, amelyeknek az illető uniós ország, amelynek területén elhelyezkednek, a létüket is tagadja.

Ezeknek a – több esetben közigazgatási hatáskörök nélkül létező – régióknak teremtene lehetőséget érdekeik érvényesítésére a polgári kezdeményezés által az uniós jogrendbe is bekerülő nemzeti régiók, illetve a térségeket támogató finanszírozási

mechanizmus.

Ön is csatlakozhat

A polgári kezdeményezést ezen a linken, a „Támogatom” fülre kattintva interneten keresztül bárki aláírhatja. Szükség esetén a kitöltéshez az anyaországi magyarok " target="_blank" rel="noopener noreferrer">az itt található videóban kaphatnak segítséget, az erdélyi magyarok pedig itt.

Ugyan a kezdeményezést csak hat évi pereskedés után fogadta be az Európai Bizottság, de ma már minden európai uniós polgár segítheti aláírásával, hogy az elképzelés valóra váljon – mondta az alelnök, kitérve arra, hogy pártok feletti egyetértés van Magyarországon a kezdeményezés támogatására, ezért javasolja minden képviselőnek, hogy személyes példával, az aláírások gyűjtésével, illetve széleskörű tájékoztatással segítse sikerre az ügyet.

A megyei közgyűlés elnöke biztosította a testületet, hogy személyesen is támogatja az aláírásgyűjtést. Gémes László hozzátette, levélben szólítja fel a megye települési önkormányzatait, hogy népszerűsítsék a kezdeményezést, és tevőlegesen vegyenek részt az aláírásgyűjtésben.

Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki területi szervezetének és Kovászna Megye Tanácsának elnöke így buzdít a polgári kezdeményezés aláírására:

A kezdeményezőket korábban magyarországi települési önkormányzatok – Debrecen, Kaposvár, Túrkeve, Csepel, Újbuda, Terézváros, Budafok-Tétény –, illetve a felvidéki Dunaszerdahely köztestülete is támogatásáról biztosította.

Mint portálunk arról többször is beszámolt, az aláírókhoz csatlakozott már a magyar rockzenei élet és a Kárpát-medencei művészvilág számos képviselőije.

Miről szól a kezdeményezés, és miért támogassuk mi is?

A Székely Nemzeti Tanács által elindított európai polgári kezdeményezés célja, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló uniós kohéziós források elosztásánál a nemzeti regionális jellegzetességek szempontjaira is legyenek tekintettel. Annak érdekében, hogy az Európai Unió napirendre tűzze a kérdést, az aláírásgyűjtés 2019. május 7-i meghirdetésétől számított egy év alatt legkevesebb egymillió támogató aláírást kell összegyűjteni legalább hét európai uniós országból. Korábban – a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kezdeményezésére – hasonló módon jutott sikerre a Minority Safepack elnevezésű kisebbségvédelmi kezdeményezés, amelyről így az Európai Parlamentnek tárgyalnia kell. Bár az ügyek megoldására nem jelent teljes garanciát, hogy azok napirendre kerülnek az uniós intézményekben, ettől függetlenül nem szabad lemondani annak lehetőségéről, hogy a polgári kezdeményezéseken keresztül többletjogokat szerezzünk a magyar nemzetiségeknek, továbbá segítsük őket a felzárkózásban, az életszínvonaluk javításában, valamint kultúrájuk megőrzésében – buzdított aláírásra Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is a kezdeményezésről szóló tavaly nyári sajtótájékoztatóján.

Borítókép: Székely zászlót tart a Székelyföld autonómiájáért tartott őrtűzgyújtás egyik résztvevője a XXII. kerületi Tóth József utcában 2019. október 27-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában