Kormányinfó

2019.07.03. 16:52

Gulyás Gergely: nem támadhatják a magyar célokat

Az a helyes magatartás, ha megelőlegezzük a bizalmat az uniós intézmények új vezetőinek, illetve vezetőjelöltjeinek – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2019. július 3. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. július 3-án. MTI/Kovács Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Gulyás Gergely kiemelte: a vezetőjelöltek között vannak, akikkel több kérdésben is véleménykülönbség van köztük, illetve a Fidesz és a magyar kormány között. Az Európai Bizottság sikeres tevékenységének azonban az a lényege, hogy vezetője a szerződések őreként járjon el a véleménykülönbségek ellenére – fűzte hozzá. Mint mondta,

fontos, hogy „a mi céljaink” – a migráció megállítása, a keresztény kultúra védelme, a nemzetek Európájának tiszteletben tartása – ne legyenek támadott célok.

Elmondta, a magyar kormány legfontosabb célja, hogy

olyan vezető álljon a bizottság élén, aki alkalmas arra, hogy konszenzust érjen el a tagállamok között,

erre a feladatra sem Frans Timmermans, sem Manfred Weber nem alkalmas.

Úgy látja, Frans Timmermans tevékenysége kimerült abban, hogy a közép-európai országokat – elsősorban Magyarországot, Lengyelországot és Csehországot – támadta, „a legdurvább, becsületsértő megjegyzéseket tette a demokratikusan megválasztott vezetőkre”, ezért nem alkalmas arra, hogy konszenzust teremtsen a tagállamok között, és jó, hogy egyértelművé vált: a szükséges többség nincs meg mögötte.

Manfred Weberről a tárcavezető azt mondta: a néppárti politikus azt nyilatkozta, hogy a magyarok szavazatával nem kíván a bizottság elnöke lenni, ami „olyan sértés a magyar választópolgárokkal szemben, függetlenül attól egyébként, hogy melyik pártot támogatták az európai parlamenti választáson, amelyből egyenesen következett az, hogy az ő igényét teljesítettük”. Megjegyezte: most sokan rádöbbennek, hogy ennek a kérésének a teljesítése valójában azt jelentette, hogy elvesztette az esélyét annak, hogy a bizottság elnöke legyen.

Gulyás Gergely szerint a mostani történések alapján a Spitzenkandidat-rendszer megbukott, de Magyarországon ez már korábban megtörtént, hiszen az európai parlamenti (EP-) választáson az emberek „nem azért, hanem annak ellenére” szavaztak a Fideszre, hogy Manfred Weber volt az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje. A Spitzenkandidat-rendszer durva támadás a jogállamiság eszméje ellen, ugyanis a jelölés joga az Európai Bizottság vezetői posztjára az állam- és kormányfőket illeti meg – mutatott rá.

Kitért rá, hogy a bizottsági elnök személyéről hozott döntésben az volt a világos álláspontjuk: függetlenül attól, hogy Manfred Weber nem élvezi a szükséges bizalmat, az Európai Néppárt nem engedheti át a következő bizottsági elnök jelölésének a jogát. Sikerült elérni, hogy néppárti jelöltet válasszanak, és bár vannak kérdések, amelyekben nem értenek egyet, megvan az esélye, hogy Ursula von der Leyen a tagállamok között korrekten közvetítsen és a szerződések őrének szerepét jól ellássa – vélekedett. Hozzátette:

„nekünk nem azzal van bajunk”, hogy a migrációról valaki másként gondolkodik, hanem azzal, ha az álláspontját ránk akarja kényszeríteni. Aláhúzta: mi „csak toleranciát várunk”.

Arra a kérdésre, hogy várakozásai szerint Ursula von der Leyen jobb bizottsági elnök lehet-e, mint Jean-Claude Juncker, a tárcavezető azt válaszolta: e tekintetben „hihetetlenül optimista”, mert „elég alacsonyan van a mérce”. Megjegyezte: francia-német javaslatként került elő Ursula von der Leyen jelölése.

Megkerülhetetlenek a V4-ek

A miniszter hangsúlyozta:

az EU-csúcson a visegrádi négyek (V4) együttműködése és egysége megbonthatatlannak bizonyult, ma Európában ez a legerősebb együttműködés, ereje éppen az egységében van.

Bár a V4-es kormányfők különböző pártcsaládokhoz tartoznak, a régióhoz tartozás felülírja a pártcsaládhoz tartozást – tette hozzá. Az elmúlt két napban úgy alakult, hogy a V4-ek véleménye megkerülhetetlen volt – jegyezte meg az uniós csúcsra utalva.

Azzal kapcsolatban, hogy felmerült: Dobrev Klára (DK) az EP elnöke lehet, Gulyás Gergely azt mondta, hogy ha valaki egy ellenzéki frakció tagjaként európai tisztségre tehet szert, neki is jár a megelőlegezett bizalom, hogy „az ország érdekében kamatoztatja a tisztségét”.

A miniszter a magyar-ukrán kapcsolatokra vonatkozó kérdésre közölte: Ukrajnának is az az érdeke, hogy a korábbi nemzetiségi jogokat a lehető leghamarabb ismét biztosítsa, és ha az eredeti állapot helyreáll, Magyarország eláll a vétó alkalmazásától az Ukrajnát érintő nemzetközi ügyekben.

Zökkenőmentes a családvédelmi akcióterv ügyintézése

Gulyás Gergely a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy többnyire zökkenőmentesen és soron kívül intézik az állami hivatalok a hétfőn életbe lépett családvédelmi akciótervvel kapcsolatos feladatokat.

Óriási az érdeklődés, és a kormány arra számít, a hónap végére minden korábbi családvédelmi intézkedésnél nagyobb érdeklődésről számolhatnak majd be – mondta.

Borítókép: Gulyás Gergely a 2019. július 3-i sajtótájékoztatón

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában