Századvég-konferencia

2019.02.28. 12:59

Novák Katalin: a kultúrában is meg kell jelennie, hogy a gyerekvállalás érték

A kormány családvédelmi akcióterve is ezt üzeni – vélekedtek a Századvég Alapítvány csütörtöki budapesti konferenciája kerekasztal-beszélgetésének résztvevői.

Budapest, 2019. február 28. Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója, Újbuda alpolgármestere,Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelõs államtitkár, Pillók Péter, a Századvég Alapítvány vezetõ kutatója és Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezetõ kutatója (b-j) az Európa jövõje: család vagy migráció címû konferencián tartott kerekasztal-beszélgetésen a budapesti Larus rendezvényközpontban 2019. február 28-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Koszticsák Szilárd

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az Európa jövője: család vagy migráció című rendezvényen azt mondta, Nyugat-Európában a legnagyobb probléma, hogy tabuként kezelik a családtámogatás kérdését, és csak azzal foglalkoznak, hogyan pótolják a csökkenő születésszám okozta hiányt; nem teszik fel azonban a valódi kérdést, mégpedig azt, hogy mi az oka a népességcsökkenésnek.

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója, Újbuda alpolgármestere, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Pillók Péter, a Századvég Alapítvány vezetõ kutatója (b-j) a kerekasztal-beszélgetésen
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI Fotó

További problémaként vetette fel, hogy a mai nőkbe gyerekkoruktól kezdve belesulykolják, hogy csak akkor érnek valamit, ha versenyképesek a férfiakkal az élet minden területén. A nők emiatt olyanok akarnak lenni, mint a férfiak, így azonban megfosztják magukat attól a lehetőségtől, hogy megélhessék az anyaságot, mint a kiteljesedés egyik formáját – fűzte hozzá. Kiemelte, a kormány a családvédelmi akciótervvel egyebek mellett azt üzeni, hogy

a gyereknevelés olyan teljesítmény, amely közösségi szinten is elismerendő.

Hozzátette, hogy az anyagi segítség fontos, mert a mai fiatalok létbiztonságra vágynak a gyerekvállaláshoz, de ez önmagában nem elég, a társadalomnak is értékelnie kell, ha valaki felelősen dönt a gyerekvállalás mellett.

A felelős döntéshez pedig meg kell jelennie a kultúrában és a nevelésben is, hogy a gyerekvállalás érték.

Azokra a kritikákra, amelyek szerint a családtámogatási intézkedések a nőket szülésre kényszerítik, azt válaszolta, nem kényszerítenek senkit, „nem ajtókat zárnak be”, hanem lehetőségeket teremtenek, és minden élethelyzetre igyekeznek megoldást kínálni.

„Meg kell teremteni a gyerekvállalás kultúráját”

Pillók Péter, a Századvég Alapítvány vezető kutatója azt hangoztatta, hogy migrációból fedezni a népességcsökkentést gyors és „instant” megoldás, ehhez képest belső szaporulattal növelni a népességet jóval hosszabb ideig tartó folyamat; ezért fontos, hogy a kutatások ne csak az adott pillanatra koncentráljanak, hanem trendeket és tendenciákat is nézzenek.

Szintén kiemelte, hogy meg kell teremteni a „gyerekvállalás kultúráját”, hogy értékként tudjon megfogalmazódni a gyerekvállalás, ehhez pedig szerinte a társadalmi rendszer minden elemének sugallnia kell ezt az értéket.

„Módosult tudatállapotban él a nyugati értelmiség”

Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója arról beszélt, hogy a nyugati politikusok nem nemzetben gondolkodnak, és csak azért áramoltatnak be tömegeket, hogy növeljék a fogyasztóképes keresletet. A bevándorlók a kibocsájtó országukban nem képesek a fogyasztásra, Európában azonban a szociális ellátórendszer alapjaiból táplálkozva, eltartottként fogyasztókká válnak, és szolgálják a gazdasági érdekeket.

A migráció támogatásakor valójában a gazdasági lobbik működésének érdekérvényesítése zajlik a politikusokon keresztül

- jelentette ki. Hozzátette, az értelmiségiek nem lázadnak ez ellen, egyfajta módosult tudatállapotban élnek, mert minden kulturális termék azt sugallja, hogy a bevándorlók érkezése jó nekik. Ugyanakkor az alsó középosztályban már érezni a feszültséget, mert ők már megtapasztalják a migráció hátrányát is – jegyezte meg.

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítója, Újbuda alpolgármestere azt mondta,

kutatások szerint a fiatalok legtöbbje nagycsaládra vágyik, elképzeléseik azonban nem valósulnak meg.

Ennek egyik oka szerintük az, hogy a nők féltik a karrierjüket, hogy nem tudnak visszamenni dolgozni a gyerek mellől, ezért véleményük szerint az atipikus foglalkoztatási formák erősítése kiemelten fontos. A többiekhez hasonlóan úgy vélekedett, hogy a családok anyagi támogatása mellett az erkölcsi megbecsülés is döntő tényező lehet a gyerekvállalásban.

Borítókép: Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója, Újbuda alpolgármestere, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Pillók Péter, a Századvég Alapítvány vezető kutatója és Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója (b-j) a konferencián

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában