veszély

2019.01.23. 17:03

Gyomirtószert mutattak ki pelenkákban

A glifozáton kívül a szakemberek a szépségápolási termékekben használt butilfenil-metilpropionált és aromás szénhidrogéneket is azonosítottak az eldobható pelenkákban.

Potenciálisan mérgező anyagokat, köztük egy világszerte gyomirtóként használt vegyületet, glifozátot mutatott ki az általa bevizsgált pelenkamárkák közül 23-ban a francia élelmiszerügyi, környezetvédelmi, foglalkozás-egészségügyi és biztonsági kormányügynökség, az ANSES.

A glifozáton kívül a szakemberek a szépségápolási termékekben használt butilfenil-metilpropionált és aromás szénhidrogéneket is azonosítottak az eldobható pelenkákban.

Az ügynökség veszélyesen magas mennyiséget mutatott ki bizonyos anyagokból, ugyanakkor nem talált „olyan epidemiológiai adatokat, amelyek bármilyen összefüggést mutatnak a pelenkaviselés és az egészségi állapot változása között”, így nem szorgalmazta az érintett termékek visszahívását az áruházakból.

Az ANSES ügyvezető igazgatója, Gérard Lasfargues szerint ugyanakkor a „kockázatot nem lehet kizárni”.

Agnes Buzyn francia egészségügyi miniszter, Francois de Rugy környezetvédelmi miniszter, valamint Bruno Le Maire gazdasági miniszter közös közleményben szólította fel a gyártókat és kiskereskedőket, hogy 15 napon belül tegyék meg a szükséges intézkedéseket a pelenkákban azonosított anyagok eltávolítása érdekében.

„Nem áll fenn azonnali, komoly kockázat a gyerekek egészségét illetően, de mindennél fontosabb, hogy megtegyük a szükséges óvintézkedéseket”

- hangsúlyozta Buzyn egy Twitter-bejegyzésében.

A közlemény továbbá arra buzdította a szülőket, hogy mindig tájékozódjanak a pelenkák összetételéről.

Az ANSES szerint a francia csecsemők 3800-4800 eldobható pelenkát használnak el, mielőtt szobatiszták lesznek.

A világszerte értékesített glifozátot a tervek szerint három éven belül betiltják Franciaországban, és a korlátozás alól egyedül azok a gazdálkodók élveznek majd kivételt, akiknek nem áll rendelkezésükre hatékony alternatíva a glifozáttartalmú növényvédő szerek helyettesítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában