alapos vizsgálat kell

2018.11.05. 16:50

Hibásan működött a lezuhant indonéz gép sebességmérője

A délkelet-ázsiai ország közlekedésbiztonsági bizottsága a feketedoboz repülési adataiból megtudta, az utolsó négy út során rosszul működött a műszer.

A Boeing 737 MAX 8 típusú gép fedélzeti adatrögzítőjéből letöltött adatokból derült ki, hogy a sebességmérő többször meghibásodott – mondta a bizottság vezetője.

A testület közlése szerint a gép utolsó négy repülőútja során minden esetben hasonló probléma állt fenn. A gép utolsó útján egyenetlen sebesség és magasság volt tapasztalható, és a feketedoboz adatai kimutatták, hogy már az előző három úton is adódtak problémák a gép sebességmérőjével.

A megállapítás nyomán indonéz szakemberek, az amerikai szállítási biztonsági hivatal, illetve a gépet gyártó Boeing vállalat részletes vizsgálatot folytatnak le a Boeing 737 MAX 8 típusú gépek repülési sebességével kapcsolatban.

A Lion Air légitársaság elismerte, hogy a múlt héten lezuhant gépével voltak műszaki problémák korábban, de állítása szerint ezeket kijavították. A nyomozók ezért vizsgálni fogják a karbantartási jegyzőkönyvet: azt, hogy milyen problémákat jelentettek, milyen javításokat eszközöltek a gépen, kellett-e valamilyen alkatrészt cserélni, továbbá az elvégzett javításokat ellenőrizték-e, mielőtt a gépet repülésre alkalmasnak nyilvánították.

Huszonegy éve ez volt a legsúlyosabb légikatasztrófa Indonéziában, 189 ember halt meg.

A Lion Air Indonézia egyik legfiatalabb légitársasága, ám rendkívül gyorsan terjeszkedik a délkelet-ázsiai régióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában