kiadások

2018.08.25. 21:57

Alkotmányjogász: a jog kevés a migrációs válság rendezésére

A szakértő hangsúlyozta, hogy a menekült és a migráns fogalmát élesen el kell különíteni, hiszen csak az előbbiek védelmét követeli meg a nemzetközi jog.

Pusztán jogi eszközökkel nem rendezhető a migrációs válság, hiszen a bevándorlók ellátását nem csak szabályok, de a rendelkezésre álló anyagi eszközök is korlátozhatják – mondta Cservák Csaba alkotmányjogász az M1 csatornán.

A menekültek ellátását szabályzó genfi konvenció előírásait Magyarország a világ legtöbb országával egyetemben most is betartja, a határok védelmével pedig az egész EU-t védi – tette hozzá.

Cservák Csaba szerint Magyarországhoz hasonlóan Olaszország is jogosult lehet uniós támogatásra a migráció miatti kiadások fedezésére. Ennek keretét egyes vélemények szerint az egykori gyarmattartó államoknak kellene fizetniük.

Az alkotmányjogász szerint Olaszország jogilag megteheti, hogy nem engedi a hajókról a szárazföldre lépni a tengeren át érkező migránsokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában