blokkolnak

2018.05.26. 17:46

Egyiptomban egy hónapra elérhetetlenné válhat a YouTube

Elrendelte a legfelső bíróság szombaton, hogy a hatóságok egy hónapra tegyék elérhetetlenné az országban a videomegosztó oldalt egy Mohamed prófétát gyalázó videó miatt.

Elrendelte az egyiptomi legfelső bíróság szombaton, hogy a hatóságok egy hónapra tegyék elérhetetlenné az országban a YouTube videomegosztó oldalt egy Mohamed prófétát gyalázó videó miatt – közölte a Reuters hírügynökséggel az az ügyvéd, aki még 2013-ban feljelentést tett az ügyben.

Az eljárás a Muszlimok ártatlansága című, 13 perces filmelőzetes miatt indult, amelyet Kaliforniában készítettek magán finanszírozók támogatásával. A felvétel 2012-es megjelenése után erős Amerika-ellenes érzelmeket szított Egyiptomban és más muszlim országokban.

Egy alsóbb szintű bíróság 2013-ban már felszólította a kommunikációs és informatikai minisztériumot, hogy blokkolja a YouTube-ot a szóban forgó videó miatt, de a döntés ellen fellebbeztek, és a határozat végrehajtása függőben maradt.

Az illetékes tárca ráadásul akkor azt közölte, hogy a YouTube-ot nem tudják anélkül elérhetetlenné tenni, hogy ne okoznának fennakadást a Google keresőmotor működésében, ami hatalmas költségekkel és akár munkahelyek megszüntetésével is járhat Egyiptomban.

A legfelső bíróság szombati döntése végleges tekintendő. A kommunikációs és informatikai minisztérium egyelőre nem reagált a legújabb bírósági határozatra.

A YouTube szombaton helyi idő szerint délután 3 óra körül még elérhető volt Egyiptomban – jelentette a Reuters tudósítója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában