ELN

2018.03.12. 21:51

Ismét békülni próbál a gerillákkal Kolumbia

Az elnök újraindítja az ELN gerillaszervezettel folytatott béketárgyalásokat.

Újraindítja a kolumbiai elnök a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) nevű gerillaszervezettel folytatott béketárgyalásokat, amelyeket január közepén függesztett fel az ELN tagjai által elkövetett merényletek sorozata után.

„Az életre, az életek megmentésére és a Kolumbia számára elérendő teljes békére gondolva úgy döntöttem, hogy újraindítom a béketárgyalásokat az ELN-nel”

- jelentette ki Juan Manuel Santos az elnöki rezidencián hétfőn.

Elmondta, hogy döntése szempontjából meghatározó volt a fegyverszünet, amelyet az ELN hirdetett az előző nap tartott parlamenti választások idejére, ezért utasította Gustavo Bellt, a kormány főtárgyalóját, hogy utazzon Quitóba, és indítsa újra a tárgyalásokat. Azt, hogy a kormány békeküldöttsége mikor érkezik meg az ecuadori fővárosba, várhatóan még a héten nyilvánosságra hozzák.

Az ELN a Felkelés nevű újságjában közzétett hivatalos döntésében közölte: csatlakozik Santos elnök felhívásához a tárgyalás újraindítására vonatkozóan.

Santos januárban függesztette fel a béketárgyalásokat, az után, hogy a kormány és az ELN között tavaly szeptemberben kötött tűzszüneti megállapodás lejártát követően az ELN tagjai egy sor robbantásos támadást hajtott végre az országban. E merényletekben nyolc rendőr életét vesztette, és többtucatnyi megsebesült.

Az ELN az utolsó aktív gerillacsoport Kolumbiában, 1964 óta folytat fegyveres harcot a kormány ellen.

A kormány 2016 novemberében már békét kötött a nagyobbik baloldali gerillaszervezettel, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkkel, amely azóta már át is adta fegyvereit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában